ANNONS

Ny fritidsgård i Tureberg kan öppna vid Malmparken

ny fritidsgård ska öppna, Malmparken, Sollentuna
Adressen är Malmvägen 10C, men lokalen vetter mot Malmparken där det finns bland annat fotbolls- och volleybollplaner.
Sedan Northside på Malmvägen stängdes i mars i fjol, efter att grova missförhållanden uppdagats, har de unga i Tureberg varit utan fritidsgård.
Men efter sommaren ska en ny gård öppna och nu är det bestämt var den bör ligga. Adressen är Malmvägen 10C – men med entré från Malmparken.
ANNONS

– Vi ser det som en fördel att ingången är från Malmparken och inte från Malmvägen, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Magnus Ramstrand (KD).

Kommunen beslutade för snart ett år sedan att omedelbart stänga Northside då det framkommit signaler om allvarliga missförhållanden som var direkt skadliga för barnen.

Fritidsgård tvingas stänga efter våld och sexuella trakasserier

En extern utredning bekräftade farhågorna. Exempelvis hade delar av personalen utfört systematiska kränkningar,  trakasserat ungdomar sexuellt och straffat dem fysiskt, och gården ska delvis ha styrts av äldre kriminella i området.

Lokalen ”mer överblickbar”

I höstas beslutade kultur- och fritidsnämnden att öppna en ny fritidsgård i Tureberg, dock inte i samma lokaler och inte i samma form som tidigare.

Nu har nämnden kommit fram till att Sollentunahems lokal på Malmvägen 10C är rätt plats för den nya fritidsgården, och man vill att kommunstyrelsen och Sollentuna Kommunfastigheter går vidare och tecknar avtal med Sollentunahem.

– Lokalen är på 340 kvadratmeter, mindre till ytan än Northside, men framför allt är det en enda öppen och mer överblickbar gemensam yta där det inte går att gå undan och gömma sig, säger Magnus Ramstrand.

ANNONS

Polisen står bakom förslaget

När kultur- och fritidskontoret letade ny lokal var en fråga om den skulle ligga mitt i centrala Tureberg eller i anslutning till västra Tureberg där Northside tidigare låg.

– Den västra delen är tätbefolkad och där bor många unga. Det är där behoven finns, säger Magnus Ramstrand.

Även kommunens säkerhetsavdelning, socialkontoret, utbildningskontoret och polismyndigheten ställer sig bakom förslaget.

Fokus på kultur och idrott

Lokalen ger möjlighet att formas utifrån ett ”aktivitetsbaserat arbetssätt” där det finns plats för kultur och idrott som båda ska vara i fokus för verksamheten.

– På det sättet är det extra bra att ha en koppling till Malmparken där det finns volleybollplan och fotbollsplan med mera, säger Magnus Ramstrand.

Ska öppna efter sommaren

Den nya fritidsgården har ännu inte fått något namn, men det är klart att den ska öppna efter sommaren om allt går enligt planerna.

Just nu pågår rekrytering till personalstyrkan som ska bestå av fyra personer med kompetens inom musik och/eller idrott.

Hur ska ni se till att det inte slutar i ett haveri så som på Northside?

– En ny lokal som dessutom är mindre, mer överblickbar och vetter mot Malmparken är en fördel. Men framför allt är rekryteringen viktig. Vi hjälps åt med HR-avdelningen som har fokus på kompetens. Nu har vi också samordning med alla våra fritidsgårdar, alla under ett tak, så att de kan få stöttning av varandra, säger Magnus Ramstrand.

Fritidsgården ska öppna efter sommaren – hur ser du på våren och sommaren fram till dess?

– Vi har fyra mobila heltidsfritidsledare som är på fältet. De är en hel del i västra Tureberg och de kan bland annat ta med sig ungdomar till drive in-fotbollen i Edsberg. Förra sommaren hade vi också mycket aktiviteter ihop med föreningslivet, det räknar vi med att ha i år också.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.