ANNONS

Äntligen har unga i Larsberg en mötesplats – i Galaxen

Fritidsgårdar. Mötesplatsen Galaxen i Larsberg i Lidingö byggs upp tillsammans med ungdomarna. Här tar 17-åringarna Sallahdin och Cica för sig av tacobuffen. Fritidsledaren Henrik Hellkvist står i serveringsluckan.
Sallahdin och Cica tar för sig av tacobuffén i Galaxens kafé. Fritidsledaren Henrik Hellkvist har hackat och lagat, ihop med unga besökare.
De unga i Larsberg var länge utan mötesplats.
Nu finns Galaxen, där de får testa allt från dans till robotprogrammering.
Satsningen sticker ut – och blev möjlig genom kommunens samarbete med fastighetsägaren John Mattson.

ANNONS

Det doftar varma nachos och kryddig köttfärsröra i Galaxen på Larsbergstorget. 17-åringarna Sallahdin, Nima och Cica hugger in på maten som serveras i kaféet. Det smakar jättebra tycker de – och det är mysigt att sitta ner och äta tillsammans.

Snart får de sällskap av William, 14, som trivs i sina äldre kompisarnas sällskap.

– Det är kul att komma hit och socialisera. Nima och jag lärde känna varandra här, säger han och krokar arm med sin kamrat.

– Alla kompisar brukar hänga här. Vi pratar och spelar kort. Och så är vi med på dans och karaoke och lite annat, berättar Nima.

Fritidsgårdar. Mötesplatsen Galaxen i Larsberg i Lidingö byggs upp tillsammans med ungdomarna. 17-åringarna Nima och Sallahdin gillar att hänga här.

17-åringarna Nima och Sallahdin gillar att hänga i Galaxen. ”Jag kommer alltid hit när det är öppet”, säger Nima.  Foto: Pekka Pääkkö

Runt om på Lidingö finns sex fritidsgårdar, men Larsberg var länge utan mötesplats för tonåringar. Men behovet fanns, det såg både ansvariga för kommunens fritidsgårdsverksamhet och fastighetsägaren John Mattson. De inledde ett samarbete och hösten 2018 invigdes mötesplatsen Galaxen i John Mattsons lokaler i centrum.

– Larsbergs centrum har varit ganska dött i många år och många ungdomar har drivit runt utan att ha något att göra. Nu bygger vi upp den här mötesplatsen tillsammans. Det är de unga som döpt den till Galaxen och de får vara med och utforma den, säger Carina Hedström, avdelningschef vid vid lärande- och kulturförvaltningen.

Fritidsgårdar. Mötesplatsen Galaxen i Larsberg i Lidingö byggs upp tillsammans med ungdomarna. 17-åriga Cica kommer hit ibland, men är oftast på Kulan. Här lyssnar hon på musik i stora salen.

I den stora salen bredvid kaféet kör man allt från dans och capoeria till Friskis & Svettis-gympa. Cica kommer hit ibland. ”Oftast hänger jag på Kulan men ibland går jag hit också”, säger hon. Foto: Pekka Pääkkö

Några extra pengar har förvaltningen inte fått för att driva Galaxen. Medel tas befintlig budget och det är bara öppet på onsdagskvällarna. Ändå sticker satsningen ut. Mycket få nya fritidsgårdar/mötesplatser har öppnat i Stockholms län under de senaste åren, visar den kartläggning Mitt i har gjort. I de flesta kommuner håller fritidsgårdarna ställningarna, trots stundande lågkonjunktur, men på flera håll har beslut om nedläggningar fattats 2019 (i Haninge, Danderyd och Värmdö).

ANNONS

– Det är tråkigt att höra om de vindarna. Fritidsgårdarna är viktiga spelare, inte minst för att stödja unga som är lite svagare. Men vi vänder oss till alla grupper och arbetar för att de ska mötas. Alla unga behöver värme och engagemang, säger Carina Hedström.

Fritidsgårdar. Mötesplatsen Galaxen i Larsberg i Lidingö byggs upp tillsammans med ungdomarna. Pepe Herrera är fritidsledare och ungdomssamordnare.

”Vi bygger upp verksamheten ihop med ungdomarna och får samtidigt en relation till dem”, säger Pepe Herrera, fritidsledare och ungdomssamordnare. Foto: Pekka Pääkkö

Galaxen riktar sig till 13–20-åringar. De får vara med på allt från Friskis & Svettis-gympa och dans till robotprogammering och hälsokvällar.

– Vi har en dialog med ungdomarna om vad de vill göra och planerar utifrån det. Dans tycker till exempel många är intressant. Därför startar vi nu danskvällar med en danspedagog. Vi har också pratat om att börja visa film och när det är dags att söka sommarjobb ska vi hjälpa till med cv:n och tips på hur man söker jobb, säger Pepe Herrera, fritidsledare och ungdomssamordnare.

Fritidsgårdar. Mötesplatsen Galaxen i Larsberg i Lidingö byggs upp tillsammans med ungdomarna. 17-årige Sallahdin spelar Exploding Kittens ihop med fritidsledaren Mahdi Gorboni.

Vem vinner? Sallahdin spelar Exploding Kittens med fritidsledaren Mahdi Gorboni, som är integrationsansvarig. Foto: Pekka Pääkkö

När tacobuffén är bortdukad kommer sällskapsspelen fram. 17-årige Sallahdin spelar Exploding Kittens med fritidsledaren Mahdi Gorboni.

– Mina kompisar brukar ringa när de är här. Då kommer jag också hit. Det är kul att ses här. Ibland är jag med på sådant de ordnar. Som dansen, fast då blev jag lite blyg, säger han.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.