ANNONS

Så blev Upplands-Bros fritidsgårdar tryggare för de unga

Pingisbord i fritidsgården Bergagården i Åkersberga. Våren 2019 var det mycket stökigt runt gården men nu är det lugnt igen, efter hårt arbete från personalen.
Fritidsgårdar ska vara en trygg plats för ungdomarna – men ibland blir det tvärtom.
Perioder av stök och oro förekommer på många fritidsgårdar.
I Upplands-Bro har man, precis som i Österåker, stärkt rutinerna rejält för att kunna skapa lugn.
ANNONS

Mer personal på tider då besökarna är många. Stärkt kompetensutveckling av fritidsledarna och nära samarbete med polis, socialtjänst och fältassistenter. I Upplands-Bro har kultur- och fritidskontoret arbetat målmedvetet för att skapa lugn på fritidsgårdarna, under de senaste åren.

– Vågor av stök och oro förekommer på de flesta gårdar, det går upp och ner eftersom vi har med människor att göra. Men nu är vi bättre på att möta det och det har gjort att det har blivit lugnare, säger kultur- och fritidschefen Hannah Rydstedt Nencioni.

Inte minst har fritidsledarnas kompetens förstärkts. De har till exempel lärt sig samtalsmetodik och metoder för att bemöta hot och våld. Fritidsledarnas roll har också gjorts tydligare.

– Vi har jobbat intensivt med det här. Tidigare var det gränslöst ibland, personalen sa inte alltid ifrån och var inte alltid tydlig med vad som gällde. Nu finns rutiner för vad man ska göra om det blir bråk eller om det finns droger runt gårdarna, säger Hannah Rydstedt Nencioni.

Liksom i Österåker förekommer det att ungdomarna visiteras, och det händer att de får göra alkotestet. Allt för att fritidsgårdarna ska vara trygga för besökarna.

– Våra fritidsgårdar är välbesökta, både på veckodagar och helger. Det finns ett väldigt stort behov av dem. Vi arbetar stärkande och främjande, för att de unga ska bli goda och friska samhällsmedborgare, säger Hannah Rydstedt Nencioni.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands-Bro direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.