ANNONS

Så fick Bergagården bukt med drogerna och bråken

Tindra Wendel, Jessica Nyström och Liam Hagberg i Berga fritidsgård i Åkersberga. Våren 2019 var det mycket stökigt runt gården men nu är det lugnt igen, efter hårt arbete från personalen. Skönt, tycker ungdomarna.
För Tindra Wendel, 13, Jessica Nyström, 15, och Liam Hagberg, 17, är Bergagården en trygg punkt. "Det är skönt att vara här", säger Tindra.
Kontroll av ungdomarna väskor. Tydligare förväntningar på hur de uppträder. Avstängning av dem som missköter sig.
Bergagårdens personal har jobbat hårt för att skapa lugn på fritidsgården. Det har gett resultat.
ANNONS

Våren 2019 var det stökigt runt fritidsgården Bergagården i centrala Åkersberga. Droghandeln skedde öppet och det var konflikter mellan olika grupperingar.

Otryggheten spred sig. Även unga som inte själva var inblandade kände sig utsatta.

– Det var mycket bråk mellan grupper som försökte dominera varandra. Det var jättejobbigt och tog på krafterna, säger Liam Hagberg, 17 år, som har gått till fritidsgården ”nästan varje dag” ända sedan han började 7:an.

Liam Hagberg spelar pingis i fritidsgården Bergagården i Åkersberga. Jessica Nyström, Liam Hagberg och Tindra Wendel i Berga fritidsgård i Åkersberga. Våren 2019 var det mycket stökigt runt gården men nu är det lugnt igen, efter hårt arbete från personalen. Skönt, tycker han.

Liam Hagberg gillar att spela pingis i Bergagården.  Foto: Åsa Sommarström

Mitt i träffar honom och några andra ungdomar i Bergagården en eftermiddag i januari. De kopplar av efter skolan – hänger i sofforna, småpratar, spelar pingis och kollar sina mobiler. Det här är en trygg punkt för dem. Här finns kompisar, gemenskap, aktiviteter – och professionella vuxna som ger stöd och uppmuntran.

Kontrollerar väskor

I våras fick den tryggheten en rejäl törn. Nu är det betydligt lugnare  – men det har inte skett av sig självt. Samordnaren Joel Lundgren och fritidsledaren Therese Nyström slår sig ner vid ett bord och berättar om hur de jobbade – och fortfarande jobbar.

– När det var som stökigast gick vi igenom ungdomarnas väskor varje dag, för att inga droger skulle komma in på gården. Det gör vi fortfarande, men inte lika ofta. Det har en lugnande effekt när det ligger oro i luften och rykten cirkulerar, säger Joel Lundgren, som betonar att visiteringen är frivillig men att den som avböjer får vända i dörren.

Bergagården, fritidsgård i Åkersberga. Fritidsledaren Therese Nyström och samordnaren Joel Lundgren. Så skapade personalen lugn på gården.

Vuxna ska vara professionella förebilder för de unga, betonar fritidsledaren Therese Nyström och samordnaren Joel Lundgren. Foto: Åsa Sommarström

I våras började han och de sex fritidsledarna också arbeta fullt ut med gårdens förväntansdokument. När någon missköter sig går de igenom dokumentet med personen. Där står sådant som att man ska vara schysst mot varandra, använda ett vårdat språk och medverka till att alla känner sig välkomna. Kan man inte respektera det riskerar man avstängning.

ANNONS

– Flera nyckelpersoner har stängts av, efter långa samtal. Det har också lett till att det blivit lugnare. En enda stökig person kan göra femton andra oroliga, säger Joel Lundgren.

Samverkan är A och O

Men A och O är ändå samverkan, betonar han och Therese Nyström. Bergagårdens personal samarbetade intensivt med polis, centrumvakter, fältassistenter och Trygg i Österåker (kommunens brotts- och drogförebyggande verksamhet) för att få bukt med problemen.

– Vi hittade vår roll i samarbetet med de andra, och innan sommaren kom kände vi att vi fått lugn. Drogförsäljningen är inte lika öppen längre. De unga känner sig tryggare, säger Therese Nyström.

Jessica Nyström, Liam Hagberg och Tindra Wendel i Berga fritidsgård i Åkersberga. Våren 2019 var det mycket stökigt runt gården men nu är det lugnt igen, efter hårt arbete från personalen. Skönt, tycker ungdomarna.

Jessica Nyström, Liam Hagberg och Tindra Wendel är ”stammisar” i Bergagården. ”Det är skönt att vara här och träffa kompisar” tycker Tindra, som började gå hit i höstas och alltså inte upplevde vårens stök. Foto: Åsa Sommarström

Men vad säger ungdomarna själva? Är det ok att bli visiterad, till exempel?

– Ja. Det är ju för allas säkerhets skull. Då känns det ok, säger 15-åriga Jessica Nyström.

Liam Hagberg håller med. Han tycker också att det är självklart att fritidsledarna ställer krav på hur besökarna beter sig.

– Det är givet att man ska visa respekt för varandra och behandla folk som man själv vill bli behandlad, säger han.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södra Roslagen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.