Fritidsgården Café Krut riskerar att läggas ner

Café Krut är en plats där ungdomar med lindriga funktionshinder kan umgås och testa olika aktiviteter.

Nu finns en risk att fritidsgården har haft öppet för sista gången.

I onsdags var det terminsavslutning för Café Krut.

Ungdomar och fritidsledare samlades i lokalen i Ungdom 142 på Skogåstorget, och åkte sedan in till stan för ett restaurangbesök.

Det kan ha varit sista gången denna fritidsgård hade öppet. Besöken har minskat rejält den senaste terminen.

– En gång i början av terminen kom inga alls, säger ungdomschefen och fritidsledaren Kerstin Yttermo. Vi hade förberett aktiviteter, och det kändes väldigt tråkigt att inget blev av.

– För fem år sedan kunde vi ha omkring 15 besökare, men numera är det max 10.

Café Krut är en del av fritidsgården i Ungdom 142. Man har öppet tre timmar varje onsdagskväll. Då är ungdomar i åldern 13–19 år med lindriga funktionshinder välkomna.

– De kan ha adhd, lättare förståndshandikapp eller koncentrationssvårigheter. De behöver lugn och ro, och det får de hos oss, säger Kerstin Yttermo.

På kaféet finns mycket att göra. Till exempel baka, spela tv-spel, lyssna på musik eller bara softa. Ofta ger sig ungdomarna tillsammans med de två fritidsledarna ut och provar på aktiviteter som bowling, pistolskytte och klättring.

Men trots detta har alltså antalet besökare minskat drastiskt. Kerstin Yttermo vet inte riktigt varför.

– Det kan vara så att de som har varit hos oss under många år har blivit för stora och fått andra intressen. Det har inte fyllts på med nykomlingar, det kanske är så att de inte vet att vi finns trots att vi gått ut till skolor och samtliga hushåll i Skogås och Trångsund.

Kerstin Yttermo säger att det inte är meningsfullt att hålla öppet om få, eller ingen, vill komma. Samtidigt poängterar hon att inga beslut om en stängning är fattade.

– Vi ska utvärdera verksamheten och undersöka om behovet finns. Det är jättebra om ungdomar hör av sig om de vill att Café Krut ska finnas kvar.