ANNONS

Fritidsgården: Vi kan inte stoppa bilbränderna

Fritidsgården Lyckebygården i Vendelsö.
Fritidsgården Lyckebygården.
Efter bilbränderna i Vendelsö riktas blickarna mot fritidsgården Lyckebygården. Men personalen är bundna till gården och kan inte vara ute och röra sig i området, säger gårdens samordnare Monica Olsson.
ANNONS

Det är till fritidsgården Lyckebygården mitt i Vendelsö som både polisen och grannar ringer så fort det varit oroligt eller brända bilar i kvarteren.

Lyckebygården tar emot ungdomar upp till 18 år, och ligger precis intill Vendelsö vårdcentral där flera bilar brunnit.

– Våra ungdomar vet garanterat om att bilarna brunnit. De kollar ju sina sociala medier. Hade vi vetat exakt vilka det är som bränner bilarna så hade vi redan agerat, säger Monica Olsson som jobbar på Lyckebygården.

Blir nedringda när saker händer

Sedan några år tillbaka har Haninge kommun dragit in sina fältassistenter. I dag är det upp till socialtjänstens förebyggarteam att tillsammans med ideella nattvandrare röra sig ute i kommunen.

Men det är till Lyckebygården som upprörda Vendelsöbor ringer när något sker. De vill att personalen ska hantera det oavsett det handlar om bränder, ungdomar som skjuter raketer eller sabotage i nya Lyckebyhallen.

– Vi kan röra oss lite utanför gården, men vi går inte ut och nattvandrar i området och kan inte se när något sker utanför. Är det för långt bort från gården får man ringa polisen i stället, säger Monica Olsson.

Har det varit extra oroligt sista tiden?

ANNONS

– Ja, det har det. Vi hade en väldigt lugn period ett tag, och har jobbat med både polisen och föräldrar, men nu har det dragit igång igen.

Monica Olsson har jobbat som fritidsledare länge och ser samma mönster och trender över hela landet.

– För runt 10 år sedan drog ungdomarna igång egna fight clubs, som var både blodiga och allvarliga. Nu verkar det ha blivit en trend att sabba i stället. Det har blivit något mode i det.

Tror du att det är ungdomar från Lyckebygården som ligger bakom bilbränderna?

– Det kan mycket väl vara andra ungdomar, eller är det ungdomar som besöker oss. Vi har 100 ungar som kommer till gården. Vi kan ju inte säga exakt vilka det är som bränner, i så fall hade vi redan gjort det.

Pratar ni med ungdomarna om det som sket?

– Vi pratar hela tiden om att de måste sköta sig, annars kanske de inte har någon gård kvar snart.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Haninge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.