Min lokala hjälte

Fritidshus säljs för över tio miljoner

Mäklaren Robert Nordstrand tror att de många sjönära lägena gör att många fritidshus säljs för över tio miljoner kronor.
Mäklaren Robert Nordstrand tror att de många sjönära lägena gör att många fritidshus säljs för över tio miljoner kronor.
Länets riktigt dyra fritidshus finns i Värmdö. Här sker hälften av försäljningarna över tio miljoner kronor.

Enligt mäklaren Robert Nordstrand stavas förklaringen skärgården och stora tomter.

Men även status och kändisfaktorn spelar roll.

Mäklaren Robert Nordstrand på mäklarfirman Sjönära kommer till vårt möte i Sollenkroka med båt, en motorbåt som används från det att isen lossnat, till dess att den lägger sig.

– Den tar jag nästan alltid, även när jag skulle kunna köra bil. Vi säljer ju bara sjöfastigheter och det här smidigaste sättet för att koordinera visningar och möten, säger han.

Robert Nordstrand har alla typer av kunder. Men en hel del är personer med något mer pengar i plånboken än gemene man.

Till skillnad från när han säljer mindre hus, handlar det vid de stora försäljningarna om att kunden från början ska gilla vad den ser.

– Läget betyder allt. Kunderna känner direkt om det här är vad de är ute efter och frågar sällan om detaljer, säger han.

De senaste fem åren har det i hela länet sålts 108 fritidshus med en prislapp på över tio miljoner kronor, enligt sökmotorn Booli.se. Hälften av dem ligger i Värmdö.

Tvåa kommer Vaxholm med 14 försäljningar.

Enligt Robert Nordstrand beror det på att många fritidshus i Värmdö har det som efterfrågas. Det handlar om sjönära läge och stora tomter, ofta med kvällssol.

Populära områden som Långstrandsudd, Malmaområdet, Stavsnäs/Hölö, Djurö/Vindö, Strömma, Möja, Stavsudda, Svartsö, Runmarö, Sandhamn/Harö erbjuder också goda förbindelser, antingen med båt eller bil.

– En hel del är ute efter ett livsstilsboende med countryclub och golf. Då kan det vara att man redan har en större våning inne i stan och ett hus i Skåne eller Spanien. Huset i Värmdö blir ett komplement under sommarhalvåret, säger Robert Nordstrand.

Att flera områden i Värmdö också klassas som högstatusområden bidrar också till de högre priserna, enligt Robert Nordstrand. Liksom det faktum att kommunen är riktigt kändistät.

Lokaltidningens Mitt i:s genomgång visar att författarparet Alexander och Alexandra Ahndoril, NHL-proffset Mikael Samuelsson och finansmannen Mats Qviberg finns bland de senaste månadernas fritidshusköpare, där priset landat över tio miljoner.

– Det bidrar nog till en prishöjning. Vi har i alla fall tyckt oss märka det i Långstrandsudd och Fågelbro som blivit väldigt populärt efter att Stefan Persson (tidigare vd för Hennes och Mauritz, red. anmärkning) köpt mark där.

En hel del är ute efter ett livsstilsboende med countryclub och golf.Robert Nordstrand, mäklare

Fakta

Flest dyra hus