ANNONS

Fritt att tacka nej till religiöst dagis

Föräldrar kan nu tacka nej till förskolor med en religiös inriktning. Tidigare har de riskerat att förlora sin plats i förskolekön om de gjort så.
ANNONS

I måndags i förra veckan togs beslutet i kommunfullmäktige om att föräldrar ska kunna tacka nej till platser på förskolor med bland annat en religiös inriktning, utan att riskera sin plats i förskolekön.

Lokaltidningen Mitt i har tidigare skrivit om ett otydligt reklamutskick från en förskola i söderort med scientologisk trosinriktning.

Skolan hade inte bara otydlig information för att locka föräldrar att placera sina barn där, utan den stod även med i Stockholms stads förskolekö. Det innebar att föräldrar som inte ville sätta sina barn i förskolan riskerade att förlora sin plats i kön och därmed sin garantiplats.

Skarpnäcks stadsdelförvaltning är nöjd med ändringen i regelverket.

– Det är väldigt positivt att det finns möjlighet att välja bort inriktningar som inte stämmer för föräldrarna och att de då inte heller förlora sin garantiplats, säger Monica Ulvede, avdelningschef för barn och ungdom i Skarpnäcks stadsdel.

– Det är viktigt att det finns tydliga regler kring det här, det har det inte funnits förut.

Enligt skolborgarrådet Lotta Edholm (FP), gör Stockholms stad uppdateringarna i sina riktlinjer utifrån den nya skollagen. Det fanns inget annat alternativ än att ändra reglerna, menar hon.

– För mig är det en självklarhet att barn inte ska placeras i en förskola vars värderingar föräldrarna inte delar, säger hon.

Regeländringen gäller också föräldrakooperativ och förskolor med speciella inriktningar, som waldorfpedagogik.

ANNONS
Fakta

Köregler

Platsgarantin innebär att barn har rätt till förskola från ett års ålder.

Senast inom tre månader ska plats vid förskola erbjudas, enligt ansökan.

Garantin gäller främst den stadsdel man valt att ställa sig i. Finns det inte plats i stadsdelen kan närliggande stadsdel erbjudas.

Källa: www.stockholm.se