Fritt fram att bajsa ner

Duvorna gillar muren vid cykelparkeringen. Men vem som egentligen har ansvaret för muren, SL eller kommunen, är oklart och muren förblir en fredad plats för duvorna.
Duvorna gillar muren vid cykelparkeringen. Men vem som egentligen har ansvaret för muren, SL eller kommunen, är oklart och muren förblir en fredad plats för duvorna.
Duvornas bajs är en hälso­risk. Ändå får högar av fågelträck ligga kvar i stationsområdet.

Orsaken är en tvist mellan SL och Sundbybergs stad om vem som ska ta ansvar för städningen.

Duvbajset syns i trappan, på räcken och väggar i t-baneuppgången. På cykelparkeringen är sadlar och barnstolar kladdiga av fågelbajs.

Området har blivit ett duvparadis. En skock pickar obekymrat i bröd som någon lagt ut medan två turturduvor gör fågelungar.

– Det är riktigt snuskigt. De sprider ju sjukdomar. Och så ligger det ju en restaurang här bredvid. Det kan inte vara roligt för dem, säger Erik Persson som bor i närheten.

En annan Sundbybergsbo vittnar om hur hon fått bajs i håret, en tredje oroar sig för smittorisken.

På Sundbybergs stad är man väl medveten om problemet.

– Det är mycket bedrövande, säger Kerstin Fogelberg, chef för tekniska enheten i Sundbybergs kommun.

I vinter har man låtit skjuta av duvor vid uppgången. Över 40 stycken, enligt utföraren Mekva AB. Men nu är det slut med det.

– Det ger ingen effekt. Duvorna är för många och förökar sig snabbt, säger Kerstin Fogelberg.

SL har fäst piggar på flera bjälkar ovanför uppgången. Men inte heller det har löst problemet.

– Duvorna har bara flyttat en meter till nästa sittplats. Det behövs ju piggar där med, menar Erik Persson och syftar på muren vid den nedbajsade cykelparkeringen.

Men vem som har ansvar för muren är oklart. Enligt SL slutar SL:s ansvar för städning och underhåll vid trappans sista steg upp till gatunivå. Staden å sin sida medger att cykelparkeringen ligger på kommunens mark, men anser att muren tillhör stationsområdet och därmed SL.

I veckan hålls ett möte mellan parterna.

– Det viktigaste är att bli överens om vem som har ansvar för vad och var gränserna går. Det har varit en konflikt där, säger Kerstin Fogelberg.

Cykelparkeringen rengörs flera gånger i veckan, berättar hon.

– Men vi kan inte flytta på cyklar hur som helst, det är svårt att komma åt och göra rent.

Stadens önskan är att piggar sätts upp även på muren. Ett alternativ är att låta inglasa uppgången.

Det utdragna förloppet har gjort bajset politiskt. Både Vänsterpartiet och Centerpartiet har nu satt press på stadsbyggnadsförvaltningen.

– Det här är en skitfråga, bokstavligen. Jag blir irriterad över att man skyller på andra. Det är ju bara att städa och skicka räkningen till SL, säger kommunalrådet Stefan Bergström (C).

Kommunen uppmanar tills vidare människor att inte mata fåglarna och att tvätta händerna noga om man råkat komma i kontakt med bajs.

Fakta

Duvor bajsar 12 kilo per år

En duva producerar 12 kilo avföring per år.

Duvbajs innehåller bakterier och virus som kan orsaka sjukdomar hos människor.

I Stockholm används avskjutning som en metod för att minska antalet fåglar.

I Vällingby och Kistas t-banestationer penslas en kladdig gel ut på vissa platser, vilken duvor inte gillar att sitta på.

Källa: Sundbybergs stad, Der Spiegel