ANNONS

Fritt fram att cykla på Roslagsvägen

Får man verkligen cykla längs med 276:an?

Polisen fick frågan så ofta att de nyligen förtydligade vad som gäller på sin Facebooksida.

Då vällde kommentarerna in.
ANNONS

”Med livet som insats”. ”Tillåtet men inte tillrådligt”. ”På egen risk.” Kommentarerna blossade snabbt upp på polisens Facebooksida, efter att polisen påmint om vilka trafikregler som gäller på landsväg.

För visst får man både gå och cykla på Roslagsvägen, även om bilarna viner förbi. Det kände sig polisen Barbro Lundin tvungen att förtydliga, efter att många invånare ringt polisen under sommaren för att berätta att de sett cyklister och fotgängare längs med 276:an.

– Du får cykla och gå på landsväg. Men det är ingen lustfylld färd. Det är jobbigt när det blir vinddrag från bilarna, och man vinglar till på cykeln. Men samtidigt kan man inte begära att alla bilar ska sakta ner, säger Barbro Lundin.

Hon tipsar dock alla bilister om att vara schyssta mot cyklisterna.

– Som bilist har du alltid ansvar att se dig om efter till exempel hästar, barn och cyklister. Om det inte är någon annan trafik kanske du kan ge mer plats för cyklisten, uppmanar Barbro Lundin.

Flera uppretade kommenterar på Facebook handlade också om avsaknaden av separata cykel­vägar till och från Åkersberga, vilket är orsaken till att cyklister känner sig tvungna att använda den vältrafikerade 276:an.

Men det finns hopp – kommunen förhandlar med Wasatornet för att kunna använda familjen Douglas mark till en ny cykelväg som ska gå utmed Roslagsbanan, från Täljö till Arninge.

Cykelvägen finns utmärkt i den regionala cykelplanen för Stockholms län.

– Vi för diskussioner med Wasatornet nu och arbetar för att få till vägen. Men jag kan inte säga något konkret än om när cykelvägen blir klar, säger Johanna Nützmann, trafikplanerare på Österåkers kommun.

ANNONS

Men framtidens cyklister kan även glädjas åt fler nya cykelvägar mot Stockholm. Till exempel ska Svinninge­vägen få cykelväg inom några år, ett arbete som redan påbörjats.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södra Roslagen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.