ANNONS

Fritt fram för bad i Långsjön

Vattenkvaliteten i Långsjön varierar beroende på väder.
Vattenkvaliteten i Långsjön varierar beroende på väder.
Nu är det grönt ljus för bad i Långsjön igen. Färska prover visar att halter av tarmbakterier är låg. Men det kan vända igen vid regn, enligt kommunens miljöavdelning.
ANNONS

Tarmbakterier är ett återkommande problem i Långsjön, vilket sätter p för badsugna. Men nu är det okej att bada igen efter en tids badstopp.

30 maj uppmättes så pass höga halter av tarmbakterier att kommunens miljöinspektörer avrådde från bad i sjön. I måndags togs dock nya prover som visar bättre resultat och ger grönt ljus för bad.

– Det var bra, säger miljöinspektören Frida Hellblom, som ändå råder allmänheten att ta det lite försiktigt. Se till exempel upp med kallsupar.

– Om man badar och stänger munnen så ska det nog gå bra, säger hon.

De prover som togs 30 maj visade en bakterieförekomst på 480 bakteriekolonier i ett prov, gränsen för tillfredställande vattenkvalitet går vid 330 bakteriekolonier. De prover som togs i måndags visade på en dramatiskt förbättring – fem bakteriekolonier hittades.

Men det kan vända lika snabbt igen.

Nya prover kommer att tas i veckan och det kan hända att de visar på sämre resultat igen om det regnar mycket i helgen.

– Om man tänker att det ligger hästhagar i närheten och det regnar mycket i midsommar så kan det skjutsas ut rester från hästarnas avföring och då kan det bli höga halter igen, säger Frida Hellblom.

Tarmbakterier i Långsjön är ett återkommande problem. Vad förekomsten av bakterier beror på vet miljöavdelningen inte i nuläget, enligt miljöchefen Erik Moelv.

ANNONS

– Det är svårt att säga, det kan bero på allt möjligt, det kan vara ytavrinning, kan vara fågelbajs, ett enskilt avlopp eller en kombination av det eller nått annat. Långsjön har haft problem av och till genom åren, säger han.

Kommunen har tidigare tagit prover från avlopp i permanenta bostäder runt sjön för att se om rening av avloppen behövts. Men i nuläget är det för tidigt att göra liknande.