Fritt fram för höga hus

Bara det blir ett riktigt konstverk - i klass med Turning torso i Malmö - kunde en av de tillfrågade i Mitt i:s undersökning tänka sig höga hus på Norra tomten.
Bara det blir ett riktigt konstverk - i klass med Turning torso i Malmö - kunde en av de tillfrågade i Mitt i:s undersökning tänka sig höga hus på Norra tomten.
Tummen ner för höghus i Vallentuna centrum.

Mitt i har frågat vad Vallentunaborna tycker och de flesta sätter gränsen vid tre våningar.

- Höga hus tyder på mindervärdeskomplex, säger Vallentunabon Elisabeth Ek.

En tom grusyta gapar på platsen utmed Banvägen i Vallentuna centrum där den gamla biografen låg tills för bara några veckor sedan.

Nu finns nya planer för platsen. Ett stadsaktigt bostadsområde ska så småningom växa fram här på Norra tomten som idag består av parkering, återvinningsstation och den gamla biotomten.

Politikernas gemensamma vilja är att skapa en mer urban miljö i centrum. Därmed öppnar politikerna upp för högre hus.

– Ja, absolut. Det är så kollektivtrafiknära, så det måste vi utnyttja maximalt, säger Jaana Tilles, (S), oppositionsråd.

– För att bevara grönytor kan man bygga högre och tätare. Men jag vill inte ha några skyskrapor, säger Sofia Segergren (C), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Men invånarna i Vallentuna är mer tveksamma. Mitt i Vallentunasteget gav sig ut i centrum och frågade 50 personer hur höga bostadshusen på Norra tomten får vara. De flesta tillfrågade, 29 stycken, ville inte se en bebyggelse högre än tre våningar.

– Höga hus tyder på mindervärdeskomplex. Varenda småhåla i Sverige ska ha ett eget höghus. Det är bättre att profilera sig med den identitet som redan finns. Det är ute med höghus, säger Elisabeth Ek som står och tittar ut över Norra tomten.

Tio personer kunde ändå tänka sig lite högre hus, kanske fyra till fem våningar. Tre personer såg ingen övre gräns alls.

– De får gärna bygga 300 våningar, bara det byggs hyresrätter, säger vallentunabon Dicken Hadrenius.

Parkyta, lekplats eller parkering skulle passa bättre på Norra tomten än bostäder tyckte fem personer.

– Här behövs parkeringsplatser, redan nu är det kaos, säger Benny Jansson.

Nästa år kommer kommunen att gå ut med en markanvisning för Norra tomten. Det blir en slags tävling där det byggföretag som lämnar det bästa förslaget utifrån kriterier som kommunen fastställt får bygga.

I förra veckan gick kommunen ut med en markanvisning för ett annat område i centrum – Gärdesvägen. Här vill kommunen se miljömässigt hållbara lägenheter i flerbostadshus som håller hög arkitektonisk kvalitet och som samspelar med sin omgivning. Kreativa förslag välkomnas.

– Det är bra om man håller en markanvisning så öppen som möjligt, säger Daniel Jarl, planeringschef på Vallentuna kommun.

De får gärna bygga 300 våningar, bara det byggs hyresrätter.

Fakta

De högsta byggnaden i Vallentuna är Vallentuna kyrka som är 24 meter hög

De högsta bostadshusen är fyra våningar höga, cirka 12 meter

Andra höga byggnader: Globen 85,2 meter.

Kaknästornet: 155 meter.