ANNONS

Fritt fram för tjuv om kvast står kvar

En inbrottsvåg drabbade Solhem i juli.

15 villaägare råkade ut för inbrott inom loppet av en månad. Många gånger var de bortresta när tjuvarna slog till.
ANNONS

Värst drabbade i somras var de västra delarna av Solhem och området kring Spånga gymnasium. Här finns närmare 1 400 villor och i juli anmäldes 15 fullbordade inbrott därifrån.

– Det området drabbades hårt. Det här är något som går i skov. Annars har inbrotten i år legat på en relativt låg nivå i stadsdelen, säger Michael Frejd, samordnare för det brottsförebyggande arbetet vid Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning.

Det är stora skillnader i statistiken för olika områden. I området Solhöjden och kring Spånga torg anmäldes inga villainbrott i juli. Från Bromsten anmäldes en handfull inbrott. I Flysta begicks ett villainbrott i juli och i Sundby fem. Lägenhetsinbrotten låg på en låg nivå i hela stadsdelen.

Något som stack ut vad gäller sommarens villainbrott i Spånga är att de drabbade ofta var bortresta. Många gånger kan tjuvarna ha tagit reda på det genom att flytta till exempel en sopkvast framför huset eller lägga ett föremål på soptunnan. När föremålet inte flyttas tillbaka inser tjuven att det är fritt fram.

– Man kan inte nog poängtera vikten av att ha någon form av grannsamverkan. Det är bra om grannar talar med varandra när de ska resa bort och hjälps åt att hålla koll över sina områden, säger Frank Carlsson, polisinspektör i Södra Järva.

Tjuvarna väljer gärna att bryta upp balkongdörrar eller källarfönster som ligger undanskymda.

Man kan inte nog poängtera vikten av att ha någon form av grannsamverkan.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Västerort - Hässelby Vällingby Spånga direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.