Min lokala hjälte

Fritt fram för hundar på kyrkogården

Välkommen på kyrkogården.
Välkommen på kyrkogården.
Hundförbudet på stadens kyrkogårdar slopas. Stockholms kommunfullmäktige klubbade igenom ändringen i de lokala ordningsföreskrifterna i måndags.

Får man ta hunden med sig in i himlen?

Oklart. Men nu blir det i alla fall tillåtet för stadens jyckar att följa med husse och matte till kyrkogården. På måndagskvällen klubbade Stockholms kommunfullmäktige igenom ändringen i de lokala ordningsföreskrifterna, som innebär att det tidigare förbudet hävs.

På Skogskyrkogården stöter Mitt i:s reporter ihop med Elin från Bagarmossen, som är ute och går med en pudel. Hon tycker att reglerna har varit oklara.

– Jag har blivit tillsagd flera gånger att jag inte får ha med hunden, men det enda jag har sett är en skylt där det står att man inte får rasta den.

– Det är jättebra om det blir tillåtet. Det är ju så fint att gå här, säger hon.

Beslutet gäller alla allmänna begravningsplatser och kyrkogårdar i Stockholms stad. Men ingen frihet utan ansvar: Föreskrifterna säger att ”hundägare är skyldiga att plocka upp förorening efter hunden” – alltså samma regler som på gångvägar och parkvägar i övrigt.

Samtidigt som ett förbud försvinner införs två andra: Att dricka alkohol eller ägna sig åt ambulerande försäljning på stadens kyrkogårdar blir inte längre tillåtet.

Är det rätt att tillåta hundar på kyrkogården?

Klas Frid, 56 år, Sorunda:
– Ja det är väl jättebra tycker jag, som har fem hundar. Bara man sköter det.
Britt-Marie Skoglund, 63 år, Hammarby sjöstad:
– Nej det känns inget vidare. Om alla alltid gjorde rätt skulle det kanske vara okej, men det händer ju att vi människor gör fel.
Assienah Morosini, 32 år, Blåsut:
– Jag tycker det är bra. Så länge ägarna sköter det går det bra.
Pia Pålsson, 51 år, Skogås:
– Om de är kopplade är det inga problem – och att ägarna ser till dem ordentligt.