Fritt fram för nya hus när radarn flyttar

Radiotornet i Bromma och skisser på Solvallastaden.
Radiotornet i Bromma och skisser på Solvallastaden.
Radartornet har tidigare varit det stora hindret för att kunna bygga på höjden i både Järfälla, Bromma, Sundbyberg, Solna och Stockholms kommuner. Nu har regeringen ordnat fram 50 extra miljoner för att bygga ett nytt torn i Uppsala om ska avlasta golfbollen i Bällsta.
Därmed är det fritt fram för höga hus på platser som man tidigare fått välja bort.

Mitt i har tidigare skrivit om hur radartornet i Bällsta – i folkmun kallad golfbollen – hindrat flera kommuner från att bygga på höjden, då husen inte får skymma siktfältet för radarn. Nu ska dock radarn får avlastning.

Karin Wanngård, finansborgarråd i Stockholm stad, ser framför sig hur 40 000 nya bostäder ska kunna byggas i Stockholms kommun, och de angränsande kommunerna fram till 2030.

– Det är ett oerhört positivt besked. Det här har varit en stor propp i arbetet för att få till fler bostäder i Stockholm, säger hon.

Gick inte att flytta

Under en presskonferens på fredagen så berättade bostadsminister Peter Eriksson hur glad han var över att ha lyckats ordna 50 extra miljoner i årets tilläggsbudget för att kunna avlasta radartornet och därmed öppna upp för att bygga på platser som man tidigare har fått välja bort.

Luftfartsverket tittade även på om man skulle kunna flytta hela radartornet rent fysiskt till en annan plats berättar Generaldirektör Ann Persson Grivas. Men det var inte möjligt. Istället kommer ett nytt radartorn att byggas i Uppsala, vilket ska avlasta golfbollen i Bällsta.

– De platser vi tittade på är redan bebyggda så det går inte. Nu kan vi dock ta hand om kapaciteten på ett annat sätt, vilket innebär att flera höga byggnader kan byggas, säger hon.

Det kommer dock fortfarande att finns restriktioner på hur höga husen kan vara allra närmast radartornet.

Planen är att golfbollen ska vara avlastad innan år 2018 är slut.