Frivilliga hjälpte till att släcka bränder i Skarpnäck

Frivilliga på väg till branden vid Skarpnäcks IP, beväpnade med lövruskor.
Frivilliga på väg till branden vid Skarpnäcks IP, beväpnade med lövruskor.
På tisdagen brann flera markbränder i Skarpnäck. Räddningstjänsten fick vid flera tillfällen assistans i släckningsarbetet – av frivilliga som slog ner lågorna med hjälp av plankor, grenar och skosulor.

Det vita aspluddet som fallit de senaste dagarna har orsakat ett stort antal gräs– och markbränder i Stockholm. Skarpnäck är ett av de drabbade områdena.

Vid flera av bränderna har privatpersoner hjälpt till i släckningsarbetet.

En av de som hjälpte till att släcka lågorna var Martina Strand Nyhlin, som var ute på en löprunda med sin dotter när hon såg brandrök komma från ett skogsparti vid Skarpnäcks IP.

Martina Strand Nyhlin. Foto: Privat.

– Det var helt surrealistiskt, säger hon.

Området som brann var ungefär 50 meter, uppskattar Martina Strand Nyhlin. Elden svedde upp det vita luddet och tog fart i några buskar och träd. Några andra var redan på plats, och försökte kontakta räddningstjänsten.

En stoppade nästan in huvudet i en brinnande buske

Martina Strand Nyhlin

– Plötsligt började folk ta lövruskor och slå på elden. En stoppade nästan in huvudet i en brinnande buske för att komma åt elden.

Totalt var det ungefär 25 personer på plats, varav ett tiotal hjälpte till att släcka branden.

– Det var en tyst räddningsaktion. Man tror att man ska bli skräckslagen i en sån situation men det var väldigt lugn stämning.

Efter dryga 20 minuter var lågorna släckta, och räddningstjänsten kom till platsen för att sätta igång med eftersläckningsarbetet.

– Jag vill verkligen trycka på att det var lätt att släcka lågorna. Mycket brann bara i luddet och det kunde man släcka genom att stampa, säger Martina Strand Nyhlin.