Frivilliga hjälper till efter branden

Tove Lindberg och Therese Johansson bidrar gärna med sin tid för att hjälpa dem som förlorade sina hem i branden.
Tove Lindberg och Therese Johansson bidrar gärna med sin tid för att hjälpa dem som förlorade sina hem i branden.
Det har gått snart fem veckor sedan den stora branden bröt ut i Skarpnäck och gjorde närmare 200 personer hemlösa.

I Sputniks tillfälliga lokal för de drabbade försöker frivilliga fylla de behov som har uppstått.

En kvinna plockar bland kläderna i mötesplatsen Sputniks lokal på Skarpnäcks allé och frågar Therese Johansson om priset på ett plagg. Hon förklarar att de inte är till salu utan till för dem som bodde i huset på Flyghamnsgatan, där den stora branden rasade för fem veckor sedan och gjorde lägenheterna obeboeliga för månader framöver.

– Det händer att folk kommer in hit och tror att det är en second hand-affär, nu när det är så uppsorterat. Det är väldigt fina grejer, säger Therese Johansson.

På bara några timmar dagen efter branden fick Sputnik ta emot fler donationer än de kunde ta hand om. Nu har de fått en tillfällig lokal av Stockholmshem som de drabbade kan besöka.

– Många har fått lägenheter men har hamnat väldigt långt bort och får åka långt kommunalt. De har sina jobbtider att passa och barnen har skola och fritids, det är svårt att hålla ihop livet. Många är väldigt trötta, säger Therese Johansson.

Det kommer att dröja minst sex månader innan merparten kan flytta tillbaka till sina lägenheter. Omkring 15 av de drabbade hushållen saknade hemförsäkring och har hänvisats till socialtjänsten för att få hjälp.

– Alla som har vänt sig till oss och inte kunnat fixa bostad på egen hand har vi hjälpt. Det är inte härbärgen utan handlar om lägenheter och ganska långsiktiga lösningar, säger Lars-Gunnar Winsa, avdelningschef för individ- och familjeomsorgen vid Skarpnäcks stadsdelsförvaltning.

Men den bilden delas inte av Nino Boumediene, som Lokaltidningen Mitt i har skrivit om tidigare. Han saknade hemförsäkring och fick veta att han hade fått en lägenhet tilldelad av socialtjänsten – de skulle höra av sig för att skriva kontrakt.

– De skulle ringa på torsdagen eller fredagen men de dagarna passerade och så gick hela veckan därpå utan att någon hörde av sig. Jag ringde och ringde men det var bara telefonsvarare, berättar Nino.

Enligt Nino är det fler som inte har fått boende, och han är kritisk till hur stadsdelsförvaltningen har bemött dem som saknade hemförsäkring.

– De hjälper oss inte och pratar till oss på ett förnedrande sätt. Jag har arbetat och betalat skatt i 20 år och när jag nu en gång behöver hjälp så behandlar de en som om man var närmast kriminell och har gjort något fel, säger han.

Enhetschefen för ekonomiskt bistånd, Maria Berglund, säger att alla som har hört av sig fått hjälp, men att vissa har varit svåra att få tag på och att det kan ha tagit lite tid att få fram permanenta bostäder.

– Det här är inget man gör på en kvart och jag kan förstå att det kan finnas en otålighet. Men vi avsatte mycket resurser, säger hon.

Josefine Hasselberg, en av dem som driver Sputnik, säger att socialtjänsten inte verkar ha de resurser som behövts och att personer som av olika anledningar hade behövt stöd med att hitta bostad har fått leta själva. Andra har fått bostad långt bort där de inte känner någon.

– En kvinna som hamnade långt bort åker till Sputnik varje dag för att få vara i ett sammanhang, säger Josefine Hasselberg.

Sputnik har även samlat in pengar till sådant som kan gå till annat än det mest basala. Therese Johansson berättar att de hoppas på att kunna skicka två ensamstående mammor på spa en eftermiddag.

– De skulle behöva komma bort och få vara vanliga ett tag, slippa vara i sin kris hela tiden. Jag hoppas vi kan ordna det.

Fakta

Ingen misstänkt

Branden startade på en balkong i ett flerfamiljshus, morgonen den 1 november.

Händelsen är rubricerad som mordbrand alternativt grov allmänfarlig vårdslöshet och ett stort antal förhör har hållits.

Polisen har fått provsvaren från den tekniska undersökningen, men vill inte svara på om de vet brandorsaken.

Ytterligare förhör ska göras, bland annat med en person som inte har hörts tidigare. Det finns ingen misstänkt.