ANNONS

116 frivilliga övade för akutsituationer

Deltagarna fick öva på att hantera vattentankar under dagen.
Deltagarna fick öva på att hantera vattentankar under dagen.
Vid bortfall av dricksvatten kan FRG få ansvar över vattentankar.
Vid bortfall av dricksvatten kan FRG få ansvar över vattentankar.
Över hundra frivilliga kom när Frivilliga resursgruppen (FRG) hade övningsdag i Kolsta i helgen. Representanter från lokalgrupper i hela norrort fick öva på att hantera kommunikationsradio, evakuera bostäder och hantera vattentankar.
– Det är de tre mest troliga saker vi kan behöva ingripa och hjälpa kommunerna med, säger Peter Wallgren från Järfälla.
ANNONS

I Frivilliga resursgruppen (FRG) samlas vanliga medborgare som kan tänka sig att ställa upp vid exempelvis naturkatastrofer, när kommuner behöver hjälp att hålla ordning. Under helgen hölls en gemensam övning med representanter från tio norrortskommuner, i Kolsta.

– Vi brukar försöka göra detta en gång per år. Ibland krävs det att man är många för att göra övningen, men det handlar också om att spara pengar genom att samla ihop hela gänget. Alla som kan kommer, säger Peter Wallgren som är ansvarig för FRG i Järfälla, en av grupperna som deltog.

Det var brandkåren Attunda som lånade ut sina lokaler i Märsta brandstation i Kolsta. Sammanlagt kom 116 frivilliga från tio lokalgrupper. Under dagen fick de öva på att prata i kommunikationsradio, att sköta evakuering av bostäder vid en större händelse, och att hantera vattentankar, om dricksvattnet skulle försvinna av någon anledning.

– Det är de tre mest troliga saker vi kan behöva ingripa och hjälpa kommunerna med, säger Peter Wallgren.

ANNONS