8 mars: Från Fröken Friman till #metoo

Sissela Kyle som Dagmar Friman i SVT:s hyllade serie Fröken Frimans krig.
Sissela Kyle som Dagmar Friman i SVT:s hyllade serie Fröken Frimans krig.
Från Fröken Frimans krig till #metoo-kampanjen – på internationella kvinnodagen den 8 mars avhandlas drygt 100 år av kamp för jämställdhet på Arena Satelliten i Sollentuna.
– I år har vi fokus på att saker och ting faktiskt kan förändras, säger Kerstin Sunemark på Sollentuna kvinnojour.

Tillsammans med bland andra Sollentuna FN-förening och och Arena Satelliten har de för tredje året i rad satt ihop ett späckat seminarium till internationella kvinnodagen den 8 mars.

Programmet börjar klockan 18.15 och först ut är Eva Kaijser. Hon är en av författarna bakom boken Svenska Hem – en passionerad affär som inspirerat till den hyllade SVT-serien Fröken Frimans krig.

Fröken Frimans krig

Hennes föredrag utgår från verklighetens Dagmar Friman – läraren Anna Whitlock – som startade den kooperativa butikskedjan Svenska Hem och var drivande i kampen för kvinnlig rösträtt. Även andra kvinnliga pionjärer presenteras, och tillsammans ger berättelserna en bild av hur det var att vara kvinna i Sverige i slutet av 1800-talet.

Fröken Frimans krig, med tillägget då och nu, är också rubriken på årets seminarium.

– Tidigare år har vi tagit upp en del väldigt jobba saker, till exempel könsstympning. Det är viktigt, men vi vill också ge lite framtidstro om att positiva förändringar är möjliga. Ser man tillbaka har det hänt väldigt mycket på 100 år, säger Kerstin Sunemark.

En annan av kvällens föreläsare, Sofia Rasmussen, kommer att hålla ett föredrag om jämställdhet i arbetslivet drygt 100 år senare.

Med utgångspunkt i metoo-kampanjen pratar hon om hur jämställdhet inte bara handlar om 50-50-representation, utan även om att ha en organisationskultur som är fri från diskriminering.

– Efter tillbakablicken till Fröken Friman-tiden ville vi ha någon som kunde tala om och analysera förhållanden idag, för att knyta ihop det, säger Kerstin Sunemark.

Fullständigt program finns på Sollentuna kvinnojours facebook-sida.