Fröken Julie föddes i en taxi

Hon föddes i en taxi i Sollentuna. Snart syns ­skådespelaren Nadja Mirmiran som fröken Julie när det klassiska dramat visas på bio.

Men redan nu kan du se henne i SVT:s nya webbserie ”Julie”.

När Nadja Mirmiran repade inför uppsättningen av Fröken Julie på Stockholms stadsteater förra hösten var hon nervös. Som kvinna var det svårt att ta sig an en huvudroll i en Strindbergpjäs och hon liknade adrenalinkicken med när hon hoppat fallskärm.

I våras, när det var dags att filma dramat, var hon mer förberedd. Även dåregisserade Helena Bergström.

– Det är plågsamt att spela Strindberg, framför allt som tjej. Berättelsen är skriven i en tid när kvinnor inte hade rösträtt. Men när vi filmade hade jag tagit historien ett varv till med erfarenhet av pjäsen, säger Nadja Mirmiran.

Filmen om fröken Julie går upp på bio nästa år. Men redan nu på torsdag kan du se Nadja Mirmiran, uppvuxen i Sollentuna, i rollen som adelsflickan som har en affär med en betjänt.

SVT börjar nämligen sända webbserien Julie. Under tio avsnitt, så kallade webbisoder, blandas filmscener med kommentarer från Helena Bergström och klipp från det som sker bakom kulisserna. Nadja Mirmiran tror att dagens unga kan känna igen sig i det mörka kärleksdramat.

– Helena ville plocka fram den dödslängtan som finns hos Julie, som drivs ner i ett stort svart hål. Även i dag finns unga som mår fruktansvärt dåligt, som skär sig.

Men hon hoppas att biobesökarna inte blir helt nedslagna.

– Det finns en ljusning, vi har ett öppet slut. Jag tycker att man som kvinna ska gå därifrån och känna att, fan, jag ha samma rättigheter som vilken man som helst. Julie ställde sig utanför konventionerna, som 25 år och ogift. Men vi har all jordens rätt att göra vad vi känner för och ligga med vem vi vill.

Fram till att Nadja var 17 år bodde hon i Sollentuna, i Norrviken, Edsbacka och Landsnora. Hon hade bråttom ut i världen.

– Mina föräldrar hann inte fram till Löwenströmska. De tog en taxi, men det gick så snabbt att bilen fick stanna och mamma fick förlösa själv. Pappa gjorde väl så gott han kunde.

Hon testade på teatern i en föreningslokal i Norrviken på lågstadiet, men kom i gång mer på allvar när hon gick teaterlinjen på gymnasiet i Stockholm.

När Nadja inte står på scen bakar hon gärna i mammans kafé, Brygghuset i Edsbergs slottspark.

– Som skådespelare jobbar man mycket med känslor, intellektuellt. Att baka och jobba med händerna är ett bra komplement. Jag bakar mycket med godis, som chokladtårta med plopp.

Helena ville plocka fram den dödslängtan som finns hos Julie.Nadja Mirmiran

Fakta

Anställd på Stadsteatern

Namn: Nadja Mirmiran.

Bor: Södermalm, Stockholm.

Ålder: 31 år.

Meriter: Gick ut teaterhögskolan 2006.

Jobbar: Skådespelare på Stockholms stadsteater.

Drömmer om: ”Att få jobba mer förutsättningslöst och korsbefrukta dans, teater och musik.”