ANNONS

Frösätrabackens förskola skrev till Löfven – och fick svar

Förskolebarnen på Frösätrabacken skickade sina förslag på hur hela världen ska få tillgång till rent vatten till statsminister Stefan Löfven.
"Man kan fylla en hel bil med vatten" är ett av barnens förslag till statsministern.
"Det är mycket vatten på vår planet hur kan det då fattas vatten till alla?"
Den frågan ställde sig barnen på förskolan Frösätrabacken. De skrev ner sina tankar och idéer och skickade till statsminister Stefan Löfven - och fick svar.
ANNONS

Förskolebarnen på Frösätrabacken har under våren arbetat med FN:s barnkonvention tillsammans med pedagogerna Hanna Karlsson Zran och Kristina Johansson. Frågan om alla barns rätt till rent vatten engagerade barnen.

– Vi ställde frågan om det stämmer, om alla verkligen har rätt till rent vatten. Nästa fråga var om det finns något att göra åt det här. Då började barnen med olika förslag och när jag såg att förslagen började komma så ville vi att barnen skulle illustrera med teckningar, säger Kristina Johansson.

Förskolebarnen på Frösätrabacken skickade sina förslag på hur hela världen ska få tillgång till rent vatten till statsminister Stefan Löfven.

Fyra av barnens förslag till statsministern. Foto: Förskolan Frösätrabacken

Hanna Karlsson Zran och Kristina Johansson hjälpte sen barnen att göra sina röster hörda och skickade förslagen till statsminister Stefan Löfven.

– Vi föreslog att vi kanske skulle skicka ett brev, annars kan han inte få reda på våra tankar och idéer, säger Kristina Johansson.

Barnens förslag

Hej Statsministern, jag hoppas du gör allt bra med vatten. Jag vill prata om jorden, hela världen. Den är blöt. Det är mycket vatten på vår planet hur kan det då fattas vatten till alla? Vi väntar på svar från Dig nu och att få höra dina förslag.

  • Man kan hjälpa de att borra en brunn med grävmaskin.
  • Man kan skicka pengar från datorn.
  • Man kan åka ballong till olika länder och köpa mat och vatten och glas så man kan dricka.
  • Man lägger vatten i flygplanet på varje stol och på golvet, bara vatten inga människor.
  • Man kan ta en bil som ska åka till olika länder.
  • Paket med vatten som de beställer, man beställer vattenflaskor med datorn.
  • Man kan dricka havsvatten om man gör det rent.
  • Man kan ta vatten från kranen och ta en stor burk och sen ta bil, båt eller flygplan och skicka till de som inte har rent vatten.
  • Man kan fylla en hel bil med vatten.
  • Om en inte har pengar kan den som har pengar köpa mat och vatten till den som inte har.

Tiden gick och coronakrisen slog till. Men till slut dök det upp ett brev från Regeringskansliet adresserat till förskolan Frösätrabacken.

– Vi var väldigt glada när brevet kom. Jag öppnade det inte själv, utan gick till barnen på en gång. Sen öppnade vi det tillsammans, säger Kristina Johansson.

Förskolebarnen på Frösätrabacken skickade sina förslag på hur hela världen ska få tillgång till rent vatten till statsminister Stefan Löfven.

Regeringskansliets kommunikationsenhet svarade barnen. Foto: Förskolan Frösätrabacken

Regeringskansliets svar

”Hej alla barn på Frösätrabackens förskola!

Tack för att ni mejlade statsminister Stefan Löfven. Ert mejl har kommit till Statsrådsberedningen och tagits emot här.

Jag har fått i uppdrag att skriva och tacka för att ni delade med er av era synpunkter och förslag till hur människor ska få tillgång till rent vatten. Statsministern tycker att det är viktigt att ta del av barns åsikter och de är värdefulla för regeringens fortsatta arbete.

Regeringen tycker att det är väldigt viktigt att alla människor får tillgång till rent dricksvatten. Inom ramen för det som kallas Agenda 2030 samarbetar världens länder för se till så att alla människor i hela världen ska ha tillgång till rent dricksvatten senast 2030, om tio år alltså. Vi hoppas att det blir så!

Jag önskar er alla en fin sommar.”

– I och med det här så fick jag höra från en mamma: ”jag förstår inte, min dotter vill att vi ska skriva ett brev till bostadsföreningen angående gården”. Och jag kände ”yes!”. Det är precis det här vi ville, att barnen ska förstå att de kan påverka. Även om man är liten så ska man få göra sin röst hörd, säger Kristina Johansson.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Skärholmen Vårberg Bredäng direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.