Frossa i bilder från Bredäng

Invigningen av Bredängs t-banestation, den 16 maj 1965.
Invigningen av Bredängs t-banestation, den 16 maj 1965.
En slingrande grusväg på landet. Fest när tunnelbanan invigdes. En pratstund i en telefonkiosk i centrum.
På söndag kan du se bilder från Bredäng förr och nu, i Jakobsbergs gård.

Elisabeth Ineheim, ordförande i Skärholmens hembygdsförening, har bott i Bredäng i nästan 40 år. Hon älskar sitt område – och sitter också inne med mycket kunskap. På söndag klockan 14 delar hon med sig av vad hon vet, i norra flygeln i Jakobsbergs gård.

– Jag ska visa ett bildspel som jag gjort av bilder som jag samlat på mig, och berätta om det jag visar, berättar Elisabeth Ineheim.

Många av bilderna har Gunnar Sundqvist, spelman med rötter i norra Sverige, tagit. På 1960-talet började han fotografera sin nya hemort. Först var det för familjebruk, men sedan började han också visa fotona i skolan, i biblioteket och i Jakobsbergs gård.

– Han lämnade över bilderna till mig innan han dog. Jag har tagit hand om dem och digitaliserat dem, berättar Elisabeth Ineheim.

Bredäng centrum 1972.   Foto: Martin Svendson

Den äldsta bilden i bildspelet är en karta över området från 1754, och det finns också lantliga idyller från 1950-talet. De flesta foton är dock från 1960-talet och senare. Bland dem finns bland annat Gunnar Sundqvists bilder från t-banestationens invigning den 16 maj 1965 och Martin Svendsons foto av en ung man i en telefonkiosk i centrum 1972. Flera andra fotografer har också bidragit – bland annat Elisabeth Ineheim själv.

När hon får frågan varför hon är så fäst vid Bredäng kommer svaret snabbt:

– Det är alla dessa träd, all natur! Vi har så mycket grönska här. Och så finns det gott om bra, offentlig konst och trevliga lägenheter!

Vy över Bredäng från Kungshatt, cirka 2010.      Foto: Elisabeth Ineheim