ANNONS

Frossa i kakor och kultur

Några av punkterna under kulturfrossan i Danderyd. Alisa Bandell bjuder på kakor, Ace Wilder sjunger och Maja Berg ställer ut verk av sin pappa Björn Berg. Loa Falkman samtalar om sitt liv nästa onsdag.
Några av punkterna under kulturfrossan i Danderyd. Alisa Bandell bjuder på kakor, Ace Wilder sjunger och Maja Berg ställer ut verk av sin pappa Björn Berg. Loa Falkman samtalar om sitt liv nästa onsdag.
Mellan den 2 och 11 oktober råder kulturfrossa i Danderyd.

Kulturbiennalen 2015 bjuder på allt från konstutställningar till provsmakning av Bandellkakor och stora popkonserter.
ANNONS

Snart går startskottet för Kultur-biennalen 2015 – en satsning av företag, enskilda och kommunen för att lyfta kulturen i Danderyd.

Invigningen sker nu på fredag klockan 11.30–18 i Mörby centrum med popstjärnan Ace Wilder som dragplåster.

Sedan är det full aktivitet runt om i kommunen – dag som kväll i över en vecka, och det mesta är kostnadsfritt.

På Enebybergs bibliotek kan du passa på att smaka Alisa Bandells bakverk. Hon är 20-åringen från Enebyberg som älskar att baka och kom ut med en egen kokbok i våras, något hon kommer att berätta om på lördagen den 3 oktober.

– Jag vill inspirera andra till att satsa på sina projekt och förmedla att det inte krävs en massa utbildning för att klara saker, säger hon.

Hon berättar att kultur betyder jättemycket för henne, så till varje recept finns även små egna texter med tips om musik och filmer som passar till bakverken.

– Det är lite min grej, säger hon, och berättar att hon har två nya kokböcker på gång som kommer ut 2016 och de ska ha liknande upplägg.

För den som är konstintresserad pågår flera utställningar. Vill du veta mer om tecknaren bakom Emil i Lönneberga och Teskedsgumman ska du bege dig till Djursholms bibliotek där Maja Berg ställer ut sin pappa Björn Bergs verk.

Hon berättar att många bilder är från Djursholms samskola där hennes pappa gick på 30-talet.

ANNONS

– De såg verkligen att han var en talang, säger hon och berättar han jämt klottrade i skolböckerna och istället för att pressa växter fick måla växterna.

Maja Berg berättar att han var en speciell pappa som hade med sig skissblocket var han än gick och ritade ofta av folk på Gamla Roslagsbanan. För den som är nyfiken att höra mer om Björn Berg kommer Maja att vara på plats hela veckan, 3–11 oktober.

Musik blir det också mycket av. Nordenfeltska musikskolan bjuder på två konserter. Först en klassisk konsert av elever och lärare i Djursholms slott den 4 oktober, sedan ”Århundradets pop-konsert i Danderyd” den 8 oktober.

– Jag tror inte att det har varit en lika stor pop-konsert i Danderyd under 2000-talet. Det ska bli häftigt, säger Olle Sköld, rektor för Nordenfeltska Musikskolan.

Totalt kommer 16–17 musiker delta i konserten. De flesta är lärare från skolan, men även några elever kommer att få chansen att visa upp sig.

Enligt Olle Sköld är alla deras lärare aktiva musiker och stora namn i musikbranschen.

En av dem är Christos Gontevas, som ska sjunga Danny Saucedos nya låt ”Det brinner i bröstet”, som han skrivit.

– Det kommer att bli musik som folk känner igen, säger Olle Sköld.

Konserten hålls i aulan i Viktor Rydbergs samskola och är kostnadsfri.

Jag tror inte att det har varit en lika stor pop-konsert i Danderyd under 2000-talet.Olle Sköld, rektor nordenfeltska musikskolan

Fakta

Disko och ljusinstallation under biennalen

Fredag 2 oktober: Disko Danderydsgården för dig över 15 år som behöver extra stöd.

Onsdag 7 oktober: ”Lyssna till Loa”. Samtal mellan Loa Falkman och Jan Falk om Loas liv klockan 19 i Riddarsalen, Cedergrenska tornet.

Fredag 9 oktober: ”Ljus i mörkret” vid Ösbysjön. Ljusinstallationer, konst, musik och tävling i fågelholk mm. klockan 18–21.

Söndag 11 oktober: Festkonsert klockan 15 och 18 i Danderyds gymnasiums aula. Danderyds kammarorkester och biennalkör med 170 sångare med flera. Inträde.

ANNONS