Frösunda vill öppna ännu en skola i Vallentuna

Mats Vikström, tillförordnad rektor på Ikasus i Vallentuna om anmälningar till skolinspektionen.
Mats Vikström.
Mats Vikström, tillförordnad rektor på Ikasus och skolchef på Frösunda Omsorg, tror att han till i höst ska ha rekryterat fler behöriga lärare.
Nu vill Frösunda Omsorg starta en skola till i Vallentuna.

Hur ser du på läget nu?

– Vi jobbar på med vår organisation, rekryterar personal och utökar antalet handledare för det har varit efterfrågat. Som ansvarig vill jag hela tiden höja medarbetarnas kompetens. Våra elever har ju stora utmaningar. Vi har nyanställt en behörig specialpedagog som börjar den 1 augusti. Vi har haft två stycken behöriga på intervju och jag går vidare med en av dem. Det känns jätteroligt.

Varför lyckas ni inte få personalen att stanna?

– Jag vet inte varifrån du fått den uppfattningen. Lärare har en möjlighet att söka sig vidare när man varit på ett ställe i några år. Det är lite deras marknad. 

Hur många behöriga lärare finns i dag på Ikasus?

– I dag finns tre stycken som är helt behöriga. Jag räknar med att vi har fem när vi startar i höst. Då är det på 25 ungdomar och det är nödvändigt. Vi kombinerar det med assistenter.

Dessa tre har enligt Mats Vikström varit anställda på Ikasus i mellan ett och ett halvt och åtta år. Den uppgiften går dock inte ihop med att Skolinspektionen i höstas påtalade att det i oktober bara fanns två utbildade lärare och att en av dem slutade så att det endast fanns en kvar.

– I så fall har Skolinspektionen missuppfattat det, säger Mats Vikström.

Skolinspektionen har nu granskat er i flera år. Hur känns det?

– Jag startade här i februari 2018. Under den tiden har vi utvecklat det systematiska kvalitetsarbetet och det har jag uppfattat att de varit nöjda med.

Vad säger du om föräldrarnas kritik?

– Det finns alltid de som är kritiska. Det försöker vi ta till oss för föräldrarna har rätt att vara med och påverka. Men vi har precis haft skolavslutning och då kom många fram och tyckte att vi gör ett jättebra arbete. Men man kan inte alltid göra alla nöjda.

Stämmer det att ni vill öppna en skola till i Vallentuna?

– Ja, vi har sökt tillstånd för två nya verksamheter. En i Vallentuna med samma målgrupp som på Pandeonskolan som vi driver i Linköping, alltså hemmasittare. Det har vi gjort på ett väldigt bra sätt. I år var alla elever godkända. Det är personaltätt och man jobbar i små grupper. Tanken är att etablera verksamheten 2020 och vi har haft en dialog med Vallentuna om det. Sedan är tanken att öppna en Äventyrsskola till i Huddinge. Den har samma målgrupp som Ikasus, elever med autism och utvecklingsstörning.