ANNONS

Frösunda omsorg svarar på kritiken

Ett nytt åldringsbrott har skett i Haninge.
Nästa vecka tar Frösunda omsorg över driften på Ekbacken.
Ett nytt arbetssätt och nya scheman ska leda till bättre omsorg och större ansvar för undersköterskor, enligt nya entreprenören på Ekbacken.
Men oron och ilskan är stor bland personalen.
– Jag har full förståelse för att de är både arga och ledsna, säger Christine Rosencrantz, Frösunda omsorg.
ANNONS

Mitt i Sundbyberg berättade förra veckan om oron och ilskan på Ekbacken, där nya entreprenören Frösunda Omsorg tar över driften av hus H den 1 april. Facket befarar kraftigt försämrade arbetsvillkor för de anställda. En del tvingas gå ned i arbetstid.

Sundbybergs politiker, både inom majoritet och opposition, har uttryckt oro för att de gamla ska drabbas om förändringarna verkställs.

Christine Rosencrantz är kvalitetschef på Frösunda omsorg och ansvarig för uppstarten.

Många är upprörda. Hur ser du på det?

– Jag har full förståelse för att personal är både arga och ledsna, det kan vara en stor sorg att inte fortsätta som man gjort tidigare. Det är stora förändringar i arbetssättet som väntar. Men inget är förhandlat och klart än. Det finns de som fått en schemarad på 61 procent, men deras nya schema stämmer inte med den tjänstgöringsgrad de får, vi kommer inte sänka från 100 till 61. Vi går på förhandling den 6 april, därefter kan vi tala om hur stora sänkningar det blir, säger Christine Rosencrantz.

Så ingen kommer gå ned från 100 till 61 procent?

– Nej, det känns orimligt.

Vad blir det för slags förändringar?

– Vi delar huset och har två verksamhetschefer som sitter mitt i verksamheten och är kundnära och nära medarbetarna. Vi tar bort alla mellanled – gruppledarna – och undersköterskan får en tydligare roll och blir den som driver arbetet runt kunden. Som vi ser det leder det till en utveckling av undersköterskerollen. Vi ökar andelen arbetsterapeuter och får en aktivitetsledare som jobbar med vardagsrehablititering. Det är många nya delar och roller. Äldreomsorgen utvecklas och vi ska leverera det vi beskrivit i anbudet. Vi har en gedigen plan för hur det ska genomföras men allt kan inte ske från dag ett. Omställningen kan ta upp till 6 månader och i början har vi erfarna medarbetare på plats som stöttar och förklarar.

ANNONS

Kommer alla få jobba kvar?

– Vissa roller kommer vi inte ha kvar, som vaktmästare, en särskild städare och gruppledare. Gruppledarna kommer att erbjudas jobb som undersköterska.

Personal är oroade för att inte kunna leva på sina löner. Hur ser du på det?

– Jag har förståelse för att man kan hamna i en knivig situation. Men om man har möjlighet kommer det att finnas goda möjligheter att jobba upp sin tid, antingen på Ekbacken eller i andra av våra verksamheter. Vi tittar på avtal för att kombinera fasta scheman med extra jobb.

Det finns farhågor om att de gamla drabbas av förändringar och den oro som finns bland personalen. Hur ser du på det?

– Det är därför vi sätter in resurser och förstärker med sjuksköterskor under den första tiden. Men det klart, om medarbetare är ängsliga över sin försörjning kan det komma att påverka en tid. Både vi och facket vill undvika att dra ut på den här processen.

Kunde ni ha varit tydligare?

– Vi har pratat med närstående och personal om att det kommer att bli mycket förändringar, nytt arbetssätt och schema. Det är svårt att vara konkret när man inte vet hur det blir.Just nu går det rykten, man tror saker, det är alltid det värsta. Vi lär oss ständigt och jag tror inte man kan vara perfekt i sin kommunikation.

Ikväll den 27 mars anordnar facket Kommunal en andra manifestation utanför Sundbybergs stadshus, med anledning av medarbetarnas förändrade villkor.

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.