ANNONS

Fruängens och Älvsjö bibliotek satsar på barnaktiviteter

Fruängens bibliotek, enhetschef Jonas Bång-Arhammar
Enhetschef Jonas Bång-Arhammar tipsar om massa kul för barn och unga på biblioteken i sommar.
På grund av coronakrisen och personalbrist har flera bibliotek i Stockholm hållit stängt. Men i sommar öppnar flera av dem igen, med mängder av aktiviteter för barn och unga.
ANNONS

I flera veckor har biblioteken i Hägersten-Liljeholmen och Älvsjö varit stängda. Lässugna har hänvisats till större bibliotek i närheten, som Hornstull, Skärholmen och Östberga.

Men under sommaren, med start 1 juni öppnar ytterligare elva bibliotek igen, bland dem Fruängens och Älvsjö bibliotek. Fokus ligger på aktiviteter för barn och unga, bland annat digitala bokkollon med sommarjobbande ungdomar.

– Det känns väldigt bra att kunna erbjuda barn och unga fina läsupplevelser och roliga sommaraktiviteter, speciellt i år då så många kommer att vara kvar i stan. Det blir en annorlunda sommar, men den behöver inte bli tråkig, säger Jonas Naddebo, kultur- och stadsmiljöborgarråd i ett pressmeddelande.

Aktiviteter i Älvsjö och Fruängen

I Älvsjö hålls alla aktiviteter utanför biblioteket på Älvsjö stationsgata 21. Aktiviteterna riktar sig till barnfamiljer.

– Det blir aktiviteter för småbarnsföräldrar som kan följa med hit, säger Anna Ulfstrand, enhetschef för biblioteken i Älvsjö och Enskede-Årsta-Vantör.

I Fruängen öppnar biblioteket två dagar i veckan. Då kan man lämna och låna böcker som vanligt, men med hjälp av personalen. För barn och unga som är sugna på mer aktiviteter erbjuder Bredängs bibliotek pyssel och boktips varje onsdag hela sommaren.

Vecka 26–28 och vecka 31–32 är det bokfika och under vecka 29–30 står skrivarworkshop på schemat.

– Är det bra väder kommer vi nog dyka upp på alla möjliga ställen i Skärholmens stadsdel, på stränder och torg, säger Jonas Bång-Arhammar, enhetschef för biblioteken i Skärholmen och Hägersten-Liljeholmen.

Aktiviteterna riktar sig främst till barn mellan 10 och 13 år, men även äldre barn är välkomna.

ANNONS

Digitala bokkollon för unga

De digitala bokkollona är öppet för alla som vill vara med, men främst unga i mellanstadieåldern.

– Så länge man har en telefon, padda eller dator kan man vara med på alla boksamtal, säger Jonas Bång-Arhammar.

Det speciella läget med coronakrisen har fått biblioteken att tänka om för att kunna möta besökarna, utan att det blir för mycket trängsel på bibblorna.

– Det är en speciell satsning i år eftersom vi tror att många stockholmare kommer att stanna hemma.

Aktuella öppettider på biblioteken finns här.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Liljeholmen Älvsjö Hägersten direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.