Min lokala hjälte

Frukt ska driva bilar

Åsa och Staffan Orrgård har trädgården full av äppleträd och funderar på att beställa den nya tjänsten.
Åsa och Staffan Orrgård har trädgården full av äppleträd och funderar på att beställa den nya tjänsten.
I höst ska kommunen börja samla in fallfrukt. Den ska sedan användas för att göra biogas och gödsel.

– Biogas är en bristvara, så det här är ett bra sätt att ta tillvara på frukt som annars slängs, säger Josefin Pucher, avfallsplanerare på Danderyds kommun.

I Danderyd pryds många trädgårdar av dignade äppleträd. En stor tillgång för de boende – men också en belastning. När frukten börjar falla sker det ofta i sådana stora mängder att det blir omöjligt att ta vara på alltihop.

Med anledning av det har Danderyds kommun beslutat att man ska erbjuda invånarna en ny tjänst. Mot en avgift hämtar kommunen in fallfrukten. Den ska sedan omvandlas till grön energi.

– Frukten kommer att rötas, av det får man biogas som används för att driva bussar och bilar. Dessutom blir det en restprodukt som kan användas som gödsel, säger Josefin Pucher.

Enligt kommunen kan man vara först i Sverige med att erbjuda tjänsten. Hur stora mängder biogas det kan bli vet man inte eftersom man aldrig prövat att samla in frukten förr.

– En papperspåse med nio liter matavfall ger biogas nog för att köra en bil i fyra kilometer. Vi har inte lyckats räkna ut exakt hur mycket frukten kommer att ge, men vi någonstans i närheten. Det är ett fruktår i år, så det kan bli väldigt stora mängder som samlas in, säger Josefin Pucher.

Åsa och Staffan Orrgård har trädgården full av äppleträd. Förr gjorde de mos av mycket av frukten, men nu har de svårt att veta vad de ska göra av allt. De är dock inte helt överens om vad de tycker om kommunens nya initiativ.

– Jag tycker det låter som en bra idé, men maken är lite mer kritisk, säger Åsa Orrgård.

– Ja, man får ju samla ihop den själv i en påse, och sedan betala för att de ska komma och hämta den, om de vill ta betalt kan de ju samla ihop den själva, säger Staffan Orrgård.

Båda tycker dock att det är bra att något görs åt frukten. Själva har de ofta ställt en korg med äpplen utanför uppfarten och låtit förbipasserande plocka åt sig.

De som är intresserade av att få sin frukt insamlad kommer att få beställa tjänsten av kommunen. Då får man en påse som man kan fylla med frukt. När den är full hämtas den av kommunens entreprenör. Detta sker som mest varannan vecka, upp till åtta tillfällen totalt.

Frukten körs sedan till Sörabs anläggning i Hagby. Där lastas den om och körs tillsammans med övrigt matavfall till en anläggning i Uppsala där en omvandlas till biogas och gödsel.

Inhämtningen kommer att dra igång i september, men det går att beställa tjänsten hos kommunen redan nu.