Frukt till rådjuren gav färre krockar

Viltolyckorna fortsätter att minska i Täby. I höst har hittills inte en enda rådjurs- eller älgkrock rapporterats.

Viltvårdarnas vapen: Frukt.

Hösten brukar vanligtvis vara en drabbad årstid vad det gäller viltolyckor i landet. Rådjur och älgar förflyttar sig, hittar ut till vägarna och hamnar mitt i biltrafiken.

Så har det sett ut även i Täby. Men sedan 2010 har antalet viltolyckor i kommunen krupit nedåt.

Jan Ledberg, viltvårdare, tror att en av förklaringarna är att det de senaste åren gjorts stora insatser för att få ner krockarna.

– Det här är nog i alla fall delvis resultatet av det viltvårdsarbete vi fört. En taktik har varit att mata bort dem från vägarna, säger Jan Ledberg.

Matningen har gjorts genom att man har lagt ut frukt på skyddade platser i skogen, berättar Jan Ledberg. Framför allt är det fallfrukt och äpplen som använts.

– Likaväl som att rådjuren söker sig till villatomter för att hitta mat kan vi lägga ut det till dem på ställen där de får lugn och ro.

Han varnar dock för att det kan bli mer djur på vägarna nu när jaktsäsongen sätter i gång. Då blir det mer rörelse på djuren och det brukar synas i olyckstatistiken, enligt Jan Ledberg.

I dag finns ungefär 150 rådjur i Täby. Siffran för älgar är oklar eftersom de rör sig över stora områden och sällan är bofasta i Täby. Men enligt Jan Ledberg handlar det för tillfället om sex sju stycken.

Den som kör på ett djur ska placera ut en varningstriangel och sedan ringa 112, enligt Nationella viltolycksrådet.

Att inte anmäla en vilt­olycka till polisen är straffbart.

Fakta

Viltolyckorna har minskat