ANNONS

Irriterat efter hvb-attackerna: ”Fruktansvärt dålig information”

Kurt Kordelius och Mikael Säfström (till höger) på Lidavägen är kluvna kring boendet. De fördömer attackerna, men har överklagat boendet och kommer även överklaga hos IVO när Kom hem söker tillstånd. "Informationen har varit väldigt dålig från kommunens sida", säger Mikael.
Kurt Kordelius och Mikael Säfström (till höger) på Lidavägen är kluvna kring boendet. De fördömer attackerna, men har överklagat boendet och kommer även överklaga hos IVO när Kom hem söker tillstånd. "Informationen har varit väldigt dålig från kommunens sida", säger Mikael.
Försök till mordbrand och ett rasistiskt illdåd.

I Krigslida i Tungelsta har ett planerat HVB-hem skapat hätsk stämning i kvarteret. Det är en infekterad historia om falsifierad information, men också om en kommun som flera grannar menar negligerar synpunkter.
ANNONS

Vendelsömalm blev rikskänt sedan ett boende för 30 ensamkommande unga stoppats av protester. I villakvarteren i Krigslida har en villa som ska bli planerat HVB-hem utsatts för ett försök till mordbrand, och en flintastek har kletats på fastighetens brevlåda.

Nyligen fick sex nya HVB-hem bygglov, men ingenstans tycks frustrationen och ilskan över beslutet blivit så stor som i Krigslida. Namnlistor med hundratals namn mot bygglovet ska ha lämnats in till kommunen. Uppemot 85 procent ska ha skrivit på namnlistorna när man gått runt på gatorna i kvarteret, uppger några grannar för oss.

Kommunen, menar man, har motarbetat möjligheten för villaborna att ens få lämna in sina synpunkter.

Attacken mot HVB-villan inträffade den 13 maj, just i samband med att villan fick bygglov som HVB-hem.

Folk vi träffar i området pratar om värdeminskningar på 500 000 kronor för sina villor, om en olämplig placering för nära skollokaler och att Sverige inte kan ta emot fler flyktingar.

Mikael Säfström bor mittemot det planerade HVB-hemmet och är en av få som kan tänka sig att prata öppet om både kritiken mot HVB-hemmet och attacken som skett.

– Att fläsk kletats på brevlådan är ju uppenbart rasistiskt gjort, säger han.

Men han delar också frustrationen med många vi pratar med men som inte vill träda fram.

– Politikerna har helt negligerat åsikterna man fått in från oss. Man menar att de inte är relevanta enligt plan- och bygglagen, men varför är de inte det? Vi är oroliga. Villan hade väl varit jättebra för en två flyktingfamiljer, men HVB-hem? Det har funnits våld och till och med mord på andra HVB-hem, så det känns helt enkelt inte tryggt med ett sådant riskboende här. Alla vill ha ett lugnt område. Frågan är komplex, man måste hinna integrera de som kommer innan man tar emot fler. Det har varit fruktansvärt dålig information från kommunen om detta, varför kallar inte oss till infomöte innan man ger bygglov?

ANNONS

Det är bolaget Kom hem AB som ska bedriva HVB-boendet. Den HVB-ansvarige i bolaget säger att hon aldrig upplevt ett sådant motstånd som man nu gör.

– Någon har satt upp lappar i området med ”Flyktingförläggning” som rubrik. På en flyktingförläggning kan det bo 50 familjer. Detta är ett HVB-hem för sju ensamkommande barn, säger hon.

Bolaget har också fått samtal från grannar, och hon har svårt att förstå den acceptans som finns mot attacken, säger hon.

– Man oroar sig för vad sju minderåriga barn kan göra på gatan, men tycker det är helt accepterat att någon kastar en brandbomb och vill bränna ner huset.

Mycket kritik har riktats mot att Kom hems ansökan gäller en målgrupp med ungdomar som är placerade i familjehem men där ”bedömning görs att ett mer kvalificerat vuxenstöd krävs”.

Enligt Kom hem beror denna formulering i ansökan bara på att det saknas familjehem och att HVB-hem är enda alternativet.

– Vi kommer att ha dygnetruntbevakning med utbildade socionomer och beteendevetare. Vi planerar att öppna under första halvan av 2017, säger Kom hems HVB-hemansvarige.

Fakta
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Haninge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.