Fruktpatrullen rycker ut i Täby

Emil och Alice Englund med tio kilo plommon som man lämnade till förskolebarnen.
Emil och Alice Englund med tio kilo plommon som man lämnade till förskolebarnen.
Varje år slängs tonvis med frukt från träd­gårdarna.

Det vill Visingebon Eva Valaine, 34, och hennes barn ändra på.

– Vi samlar ihop frukt och ger till förskolan.

Svenska villaträdgårdar och fritidsodlare skördar tonvis med frukt varje år. Men det mesta hamnar på komposten.

Det har fått Visingebon Eva Valaine att reagera. Tillsammans med barnen Emil och Alice har hon dragit igång vad hon kallar Lilla fruktpatrullen.

– Vi har märkt att många i vårt område sitter på en ren guldgruva av frukt och äpplen i sina träd­gårdar, säger Eva Valaine.

Tillsammans har de nu börjat hämta äpplen, plommon och annat gott som grannarna skänker. Emil är projektledare och Alice titulerar sig som provsmakare. Skörden går till barnens förskola.

– De äter frukt två gånger om dagen där och köper frukt som ofta fraktats från andra sidan av jordklotet, säger hon.

Bättre då med närodlat, tycker Eva Valaine. I förra veckan försågs Visingelunds förskola med tio kilo plommon. Hela leveransen kom från en granne.

De har satt upp lappar i området för att locka villaägare att ställa sina trädgårdar till förfogande. Stora fördelar utlovas. Varhelst Lilla fruktpatrullen rycker ut så ser de nämligen även till att kratta och göra fint.

Eva Valaine tycker att det är ett mycket trevligt sätt att tillbringa tid med sina barn. Nu hoppas hon att projektet ska växa.

– Alla tjänar på att vi använder all frukt vi har här hemma i stället, säger hon.

De svenska trädgårdarna producerar varje år ungefär 700 000 ton ätliga grödor, enligt Fritids­odlingens riksorganisation (FOR). Värdet motsvarar uppemot 30 miljarder kronor.

Men enligt organisationen är det bara 20 procent av alla äpplen, grönsaker och bär som tas tillvara i trädgårdarna.

Björn Qvarfort är ordförande i FOR. Hans bästa tips är att frysa in så mycket det bara går i stället för att slänga bär och äpplen på komposten.

– Vi brukar klyfta mycket av våra äpplen och lägga i frysen. På det viset kan man till exempel göra paj även senare på året, säger Björn Qvarfort.

Han säger att man även kan lämna frukten till musterier. Att göra som Lilla fruktpatrullen, och skänka sin skörd, tycker han också är en bra idé.

För den som vill skänka eller hämta frukt finns även ­sajten Pallafrukt.se eller Facebooksidan Fruktförmedlingen. På båda dessa kan de som vill ge bort frukt och de som vill ha frukt få kontakt med varandra så att skörden inte går till spillo.

Vi har märkt att många i vårt område sitter på en ren guldgruva.Eva Valaine