Frustration och ångest drev pyroman

Den 32-årige man som anlagt sex bränder i Upplands Väsby 2011 och 2012 har dömts till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning vid Attunda tingsrätt i Sollentuna.

Chefsöverläkaren som ansvarar för vården av mannen, säger att han lider av och har begått gärningarna under inverkan av en allvarlig psykisk störning. Det finns risk för återfall i allvarlig brottslighet, därför bör den rättspsykiatriska vården kombineras med särskild utskrivningsprövning, enligt läkaren.

Pyromanen dömdes för grov mordbrand, mordbrand, försök till mordbrand samt grov skadegörelse. Han har, enligt rätten, anlagt bränder vid bland annat förrådet till en möbelbutik, en förskola som totalförstördes, ett förråd som brann ner intill ett bostadshus, Vilundahallens kafeteria samt försökt att anlägga en brand på ett hunddagis.

Han ska betala skadestånd på 20 000 kronor till möbelbutikens ägare eftersom hon fick stora delar av sin butik förstörd i och med att möblerna blev rökskadade. Hon befann sig också i lokalen när mannen tände på.

Redan 1999 dömdes mannen till sluten psykiatrisk vård för en mordbrand i Göteborg. Då hade han tänt eld på en toalett på en färja.

2011 flyttades mannen till en egen lägenhet i Väsby, knuten till den psykiatriska öppenvården. I polisförhör har mannen beskrivit att han hade svårt att få ro och att han plågades av frustration och ångest vilket gjorde att han sme t ut på nätterna. Det var under de nattliga vandringarna och cykelturerna som han anlade bränderna.

Det var under de nattliga vandringarna och cykel­turerna som han anlade bränderna.