Fryshuset Husby tar form

I augusti öppnar Fryshuset i nyrenoverade lokaler i före detta Dalhagsskolan i Husby.
I augusti öppnar Fryshuset i nyrenoverade lokaler i före detta Dalhagsskolan i Husby.
I augusti öppnar äntligen Fryshuset i Husby i före detta Dalhagsskolan.

Och det är till en del Husbyungdomar som står för bygget av de nya lokalerna.

Filmon Solomon är den av dem som fått jobb.

HUSBY

– Det känns bra att ha kommit in i byggbranschen. Efter utbildningen som vi fick och efter att ha jobbat här så finns det bra chanser till jobb i framtiden, säger han.

Sammanlagt är det 14 arbetslösa ungdomar från området som fått jobb på bygget med hjälp av arbetsmarknadsförvaltningen.

– När Sisab skulle renovera tyckte vi att det var viktigt att unga från området anställdes, säger Payam ”Peppe” Boroodjeni, platschef för Fryshuset i Husby.

Efter sommaren är det äntligen invigning av den 3 500 kvadratmeter stora lokalen som blir nya Fryshuset i Husby. En efterlängtad inflytt, då planen från början var att huset skulle stå klart under 2014. Fryshusets högstadium och övrig verksamhet har huserat i tillfälliga lokaler i Kista, och nu ser Peppe Boroodjeni fram emot de nya lokalerna.

– Fryshuset kommer att lyfta hela området, säger han.

Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd bidrar med 4,2 miljoner kronor till Fryshusets fortsatta etablering under 2016. På nämndmötet på torsdag tar de beslut om bidraget.

I slutet av förra året hamnade Fryshuset i Husby i blåsväder efter Uppdrag gransknings inslag i SVT, som Mitt i tidigare skrivit om.

– Vi har förtroende för Fryshuset och deras arbete sker i nära samarbete med förvaltningen, säger stadsdelsnämndens ordförande Mia Päärni (S).

Peppe Boroodjeni tycker inte att Uppdrag gransknings inslag var särskilt nyanserat. Det som påverkar honom mest är det som händer på gatorna. Som dödsskjutningen av 15-åringen i Akalla i januari. Han var elev på Fryshusets högstadieskola.

– En mönsterelev som var omtyckt av alla. Vi måste få ett slut på våldet genom att skapa hopp. Och det gör Fryshuset. Det är människor utan hopp som skjuter på varandra.

Fakta

Längre utbildning för Lugna gatan

Fryshuset Husby består av en grundskola åk 7–9, folkhögskolekurser, studiecirklar för ungdomar, Lugna Gatan och Lugna Gatan Junior.

Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd beviljar 4,2 miljoner kronor i bidrag under 2016 till fortsatt utveckling av Fryshuset i Husby.

I och med bidraget förlängs utbildningen för Lugna gatan-värdarna från tre veckor till tre månader.

Stadsdelsförvaltningen bedömer att Fryshuset i Husby har goda förutsättningar att minska utanförskap och öka framtidstron hos Husbys ungdomar.

Källa: Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning