ANNONS

Fryshuset – de ungas röst i Bro

Agel Elrubay och Payam Boroodjeni på Fryshuset i Husby.
Agel Elrubay och Payam Boroodjeni vid Fryshusets lokaler i Husby.
Fryshuset har blivit en viktig resurs för att nå de ungdomar som lever i destruktivt utanförskap i Bro.
– Vi kommer att lösa Bro tillsammans. Det finns en så stark vilja i kommunen, säger Payam Boroodjeni, chef på Fryshuset i Husby.
ANNONS

När de många bilbränderna blossade upp i Bro våren 2016 sträckte kommunen ut en hand till organisationen Fryshuset för att få hjälp att nå fram till de som man misstänkte låg bakom bränderna. Efter den akuta insatsen bestämde sig Upplands-Bro kommun och Fryshuset för att gå in i ett partnerskap och jobba långsiktigt för att skapa trygghet och gemenskap i Bro.

Fryshusets arbete går ut på att finnas i hela Bro på kvällstid och bygga relationer med unga. Arbetet har flera olika målsättningar: skapa delaktighet, fånga upp önskemål om fritidsaktiviteter och bygga ett förtroende mellan ungdomar och myndigheter.

Fältarbetarna Arkam Shafii, Majed Hajian och Agel Elrubay finns i Bro varje tisdag till lördagkväll. Sedan starten har de fått kontakt med omkring 50 ungdomar där en del lever i utsatthet.

– Man kan se på en del av ungdomarna att de har ett svart moln över sig. De ser inte ljuset i livet. Det är det vi ska göra – ta bort det svarta molnet, säger Agel Elrubay.

Fryshuset i Bro jobbar också med utbildningar och aktiviteter för unga. De har bland annat varit i fjällen, grillat med brandkåren och haft tacokvällar.

– Vi hade åtta kilo köttfärs och trodde att vi skulle få laga allt själva. Men det kom jättemånga som ville hjälpa till. Ungdomarna tog över och lagade maten och städade efteråt, säger Agel Elrubay.

En juniorutbildning kring lag och rätt, livräddning och konflikthantering har nyss startat med målet att de ungdomar som vill ska engagera sig i Fryshuset och själva vara med och arbeta för trygghet.

– Det handlar om att få fler att engagera sig för ett tryggare och bättre Bro. Om de finns i ett positivt sammanhang söker de sig inte till andra negativa sammanhang. Vi vill ge den alternativa vägen, säger Payam Boroodjeni.


Läs också:

ANNONS