Fryshuset vill lyfta området

Fryshuset satsar långsiktigt på Husby, menar Payam ”Peppe” Boroodjen, chef för Fryshuset i Husby.
Fryshuset satsar långsiktigt på Husby, menar Payam ”Peppe” Boroodjen, chef för Fryshuset i Husby.
I en månad har Lugna gatan arbetat i Husby. Ett av målen är att se till att det inte blir fler upplopp och oroligheter.

– Våra planer i Husby är långsiktiga och jag har märkt att det väckt hopp, säger Peppe Boroodjeni.

Röken har lagt sig i Husby efter förra årets bilbränder och stenkastning. Sedan en månad tillbaka har Fryshuset i Husby fem ­Lugna gatan-anställda i området.

– Det är mycket tack vare dem som det inte brinner i Husby. Ett av målen vi arbetar för är att det inte ska bli fler upplopp och då gäller det att ha rätt folk på gatan, säger Payam ”Peppe” Boroodjeni, chef för Fryshuset i Husby.

Därför utbildas även en Lugna gatan-juniorgrupp med 15–20 personer i åldrarna 16 till 19 som kommer att börja arbeta i juni.

Flera Husbybor som Lokaltidningen Mitt i pratat med upplever att lite har förändrats sedan upploppen. Men Peppe Boroodjeni ser en viktig skillnad.

– Nu måste man lyssna till unga i området.

Han står i Dalhagsskolan där Fryshuset hoppas slå upp portarna nästa år. Nu används bara gympasalen. Väggarna är tapetserade med stora tankekartor. För några veckor sedan samlades ett 50-tal ungdomar, tjänstemän, politiker och andra Husbybor för att brainstorma om vad som hänt i Husby.

”Hat mot polisen”, ”Gula gården lades ner” ”arbetslöshet” och ­”Atletico fotbollslag upphörde” är lite av vad som står skrivet.

– Så här mår Husby, säger Peppe Boroodjeni.

Men på andra sidan salen finns också tankekartor med konkreta förslag vad som kan göra området bättre, ”behåll lokala poliser längre i området” och ”jobb”. Och även förslag på vad Fryshuset ska ägna sig åt, som ”utbildning” ”gym” ”odling” och ”dans”.

Det är redan bestämt att Fryshuset ska bedriva skola och fritidsaktiviteter. De har länge velat etablera sig i området och efter kravallerna blev det enklare, då sköt Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd till 3,8 miljoner kronor och erbjöd Dalhagsskolan som lokal.

I augusti ska renoveringen av skolan att starta och redan nu har man tagit fasta på förslagen ut­ifrån tankekartorna och planerar till exempel ett växthus. Skolan ska också ha kafé.

– Tanken är att aktiviteterna på sikt kan leda till jobb, som till exempel att sälja det man odlar. Och under riv- och byggtiden skulle man kunna anställa behöriga från området.

Under arbetets gång har han mötts av skeptiska ungdomar som blivit besvikna av löften, tomma ord och tillfälliga projekt.

– Men våra planer i Husby är långsiktigt och jag har märkt att det väckt hopp.

Fakta

Detta har hänt sedan kravallerna

Polisen har utformat en metod­handbok med bland annat en checklista där man varje vecka prickar av 20 punkter.

Stadsdelsförvaltningen och fyra högstadieskolor samarbetar i ett pilotprojekt för att fler elever ska få gymnasiebehörighet.

Norra Järva stadsdelsråd bildades. ”Vi upplever baksidan av ett allt mer segregerat samhälle och är kritiska till den politik som förs”, sa Arne Johansson, nätverket ordförande, vid bildandet.

Stockholms stad ordnar feriejobb för alla i åldern 16-18 år.

Källa: Stadsdelsförvaltningen, Polisen