ANNONS

Fuglesang firar 10 år med ny film

Christer Fuglesang kommer till Naturhistoriska den tionde december.
Christer Fuglesang kommer till Naturhistoriska den tionde december.
Jorden på natten från rymden
På dagen är det svårt att ana att det finns människor på jorden. Men på natten ser man något helt annat.
Astronaut vid rymdstationen ISS
Astronaut vid rymdstationen ISS.
Astronaut jonglerar med frukter i rymden
En inblick i en astronauts vardag!
När nya Cosmonovafilmen som skildrar jorden från rymden har premiär 10 december är Sveriges hittills ende astronaut på plats. Exakt tio år efter första uppskjutet spanar Kungsholmenbon Christer Fuglesang in i framtiden för rymden.
ANNONS

Den tionde december 2006 lämnade Christer Fuglesang vår atmosfär för första gången. Tio år senare är just uppfärden ett av de starkaste minnena från rymdresan.

– Självklart också tyngdlösheten och rymdpromenaderna, säger Christer Fuglesang.

Rymddag på Naturhistoriska

På tioårsdagen för uppskjutet har IMAX-filmen A beautiful planet premiär på Cosmonova. Hela filmen är inspelad från rymdstationen ISS och på premiärdagen anordnas ett rymdmöte där Christer Fuglesang och Sveriges förmodligen näste astronaut Jessica Meir samtalar om rymdens nutid och framtid.

– Det pågår väldigt mycket just nu, många privata spelare försöker ordna turistskutt upp i rymden och om tio år ska det finnas rymdhotell. USA bygger en jättestor raket som ska skicka upp den bemannade kapseln Orion till månen. Om sex år kommer vi att landa på månen igen. Servicemodulen till Orion byggs av Europa och den första testades nyligen i Kista, säger Christer Fuglesang.

Planeten Mars når vi enligt honom inom 20-25 år.

– Men det finns de som tycker att det borde gå ännu snabbare. Det privata raketföretaget SpaceX bygger en bemannad rymdfärja och har planer på att landa på Mars om tio år.

Får vem som helst bara bygga en rymdraket och åka ut i rymden?

– Ja, det finns väl ingen riktig lag mot det. Rymden äger ju ingen, men starten och landningen är ju formellt sett reglerad, man måste ha certifikat för att få flyga.

Clara Henry berättar

Rymdmötet på Naturhistoriska modereras av bloggaren och Youtubern Clara Henry, som även ersätter Jennifer Lawrence som berättarröst i filmen.

ANNONS

– Vi har valt Clara Henry eftersom hon är en ung kvinna som tar ställning i olika frågor och är bra på att nå ut till ungdomar. Vi vill väcka ungas förståelse för vilken fantastisk planet jorden är, säger Caroline Borgudd, marknadskommunikatör på Naturhistoriska riksmuseet.

Filmen A beautiful planet skildrar livet som astronaut och visar bilder av vår planet som aldrig visats tidigare. Tanken är att den som ser filmen ska känna ett engagemang för jorden.

– Det man bryr sig om är man också mer villig att ta hand om. De här bilderna lämnar ingen oberörd och många frågor kommer nog att väckas hos de som ser filmen, säger Caroline Borgudd.

Under premiärdagen får besökarna alltså möjlighet att ställa sina frågor till Christer Fuglesang och svensk-amerikanskan Jessica Meir som tränas av NASA och förmodligen blir den andra svensken i rymden.

Springer på Kungsholmen

På jorden tillbringar Christer Fuglesang sina dagar på KTH där han forskar och undervisar på rymdcentret. Han föddes i Nacka men flyttade inom sitt första levnadsår till Bromma där han växte upp. Idag bor han på Kungsholmen.

– Jag tycker det är jättetrevligt i Västerort, men nu när vi inte har några barn hemma längre är det praktiskt att bo i stan.

För att bli astronaut krävs inte bara ett skarpt sinne, utan även en fysisk toppform. Fuglesang sprang i slutet av 80-talet tre Stockholm marathon i rad med tider runt tre timmar och en kvart. Nu har han inte sprungit maraton på tio år, men löptränar regelbundet för att hålla sig i form.

– Jag brukar antingen springa Riddarfjärden runt via Västerbron eller Kungsholmen runt, beroende på om jag känner för lite längre eller kortare sväng. Jag gillar att springa utefter vatten – och det finns det ju gott om i vårt vackra Stockholm, säger Christer Fuglesang.