Fuglesang svarade på barnens frågor

Christer Fuglesang mötte mellanstadiebarn på Gullingeskolan i Tensta.
Christer Fuglesang mötte mellanstadiebarn på Gullingeskolan i Tensta.
Abdirahman Mohamed och Diega Mohamed.
Abdirahman Mohamed och Diega Mohamed.
Adian Abdul Hassan och Sagal Mihamed.
Adian Abdul Hassan och Sagal Mihamed.
Caffer Unlü och Feven Danogw.
Caffer Unlü och Feven Danogw.
Christer utför ett av sina uppdrag i rymden.
Christer utför ett av sina uppdrag i rymden.
Här arbetar Christer Fuglesang och belgiske kollegan Frank De Winne i Harmony-modulen på den internationella rymdstationen ISS.
Här arbetar Christer Fuglesang och belgiske kollegan Frank De Winne i Harmony-modulen på den internationella rymdstationen ISS.
Det häftigaste under rymdfärderna var rymdpromenaderna, berättade Christer Fuglesang.
Det häftigaste under rymdfärderna var rymdpromenaderna, berättade Christer Fuglesang.
Sveriges ende astronaut Christer Fuglesang besökte Gullingeskolan i Tensta i fredags Han berättade om tyngdlöshet, rymdpromenader och att han aldrig var rädd ute i rymden.

Till tonerna av David Bowie-låten ”Starman” startade Christer Fuglesangs möte med mellanstadiebarn på Gullingeskolan. Han var i fredags inbjuden dit för att tala om rymden. Tanken är att mötet skulle ge barnen inspiration och det rådde inget tvivel om att de var intresserade.

Alla satt som tända ljus i gymnastiksalen som var utsmyckad med barnens egenhändigt gjorda rymdmålningar och planeter. Christer Fuglesang berättade om de två rymdresor som han gjort 2006 och 2009. Han visade filmsnuttar från bland annat uppskjutningen av rymdfärjan Discovery.

– Det är 2 000 ton som går till väders. Man behöver 50 miljoner hästkrafter för att komma iväg, sa Christer Fuglesang.

Hans första rymdfärd gick till den internationella rymdstationen ISS som är permanent bemannad av människor sedan 15 år tillbaka. Där utförde han en del experiment och var med och lagade rymdstationens solpaneler.

Tre år senare åkte han tillbaka till ISS med Discovery. Förutom mat, reservdelar, kläder och forskningsutrustning hade han och besättningen med sig sex möss.

– Skelettet försvagas av att vara i rymden. Genom att studera mössen kan vi lära oss mer om det.

Något som lockade till skratt var bilder från en av besättningens måltider. Christer Fuglesang hade tagit med sig pepparkakor som svävade tyngdlösa runt matbordet.

Han har tillbringat över 26 dygn i rymden varav 32 timmar på rymdpromenader. Det gör honom till den europeiska rymdorganisationen Esas mest erfarne astronaut vad gäller rymdpromenader.

– Det var en fantastisk känsla att vara i tyngdlöshet och se vyer över jorden. Det häftigaste av allt var rymdpromenaderna.

Två barn från varje årskull fick ställa frågor till den svenske astronauten. Han berättade att han vid 33 års ålder såg en annons om att Esa sökte astronauter. Då hade han redan funderat på att försöka bli astronaut utan förstå hur det skulle gå till. Ett barn frågade hur man blir astronaut.

– Det gäller att ha tur och att ESA gör en uttagning. Hittills har de bara haft tre sådana uttagningar. Sedan bör man ha gått en universitetsutbildning med teknisk eller naturvetenskaplig inriktning.

Christer Fuglesang avslöjade att han faktiskt aldrig var rädd i rymden.

– När jag var i rymden var jag mest glad. Det var spännande. Ibland var jag spänd inför till exempel rymdpromenader men jag var aldrig rädd.

Fakta

Fuglesang-quiz

1) Vilket år blev Christer Fuglesang förste svensk i rymden?

1. 2006. X. 2007. 2. 2009.

2) I rymden satte han ett världsrekord. I vilken sport?

1. Golf. X. Frisbee. 2. Tennis.

3) Han har spelat sig själv i en julkalender. Vilken?

1. Mysteriet på Greveholm. X. Lasse Majas Detektivbyrå. 2. Superhjältejul.

4) Vad är 11256 Fuglesang? 1. Postnumret till en ort i Norge (Christer är halvnorsk). X. En planet. 2. En asteroid.

5) Hur länge har han totalt promenerat i rymden? 1. 1 timme och 54 minuter. X. 31 timmar och 54 minuter. 2. 11 timmar och 54 minuter.

6) Fuglesang har tränats vid NASA. Vad står förkortningen för? 1. National Aeronautics and Space Administration. X. National Asteroid and Space Administration. 2. National Astronaut and Space Association.

Rätt svar: 1) 1, 2) X, 3) 1, 4) 2, 5) X. 6) 1.

Fakta

Besöker skolor varje termin

Namn. Christer Fuglesang.

Ålder: 58 år.

Bor: På Kungsholmen.

Bakgrund: Studier vid Kungliga tekniska högskolan och vid Stockholms universitetet. Har doktorerat i experimentell partikelfysik. Antogs till Esas astronaututbildning 1992.

Aktuell: Forskar och undervisar på KTH. Någon vecka per termin brukar han var ute och besöka skolor.

Källa: Rymdstyrelsen