ANNONS

Fuktskada skylls på kissande valp

Vivvi Gunnarsson har tröttnat på tvisten och vill flytta från sin lägenhet i Östberga.
Vivvi Gunnarsson har tröttnat på tvisten och vill flytta från sin lägenhet i Östberga.
Vivvi Gunnarssons hund kissade inomhus och orsakade en fuktskada, enligt bostadsrättsföreningen som skickade en faktura på 32 000 kronor.

– Oerhört kränkande, säger Vivvi.

Nu går tvisten vidare i domstol.
ANNONS

Den 21 september 2010 kom en granne och knackade på hos Vivvi Gunnarsson i Östberga och sa att det läckte från hennes kök ned till hans. Det var början på en lång tvist med bostadsrättsföreningen och försäkringsbolag med fakturor och advokater inblandade.

Än i dag är den inte löst.

Bostadsrättsföreningen hävdar att läckan orsakats av att hennes fem månaders gamla hundvalp kissat på elementen och att det sedan runnit längs rören ned till lägenheten under, eftersom vätskan luktade ammoniak.

– Min hundvalp bodde sammanlagt 34 dagar i lägenheten. Dessutom var han rumsren vid den tiden. Om han hade kissat inomhus borde det ju ha synts på min köksvägg, säger Vivvi Gunnarsson.

Vivvis försäkringsbolag genomförde, via en byggentreprenör, en besiktning av skadan. De slog fast att fuktskadan uppkommit på grund av att vatten kommit in genom yttervägg och ångspärr. Prover togs också från väggen mot taket för att se om det fanns fukt även där, och även i den biten hittades spår av ammoniak.

– Hunden kan ju knappast ha nått upp till taket. Det är oerhört kränkande att säga att jag har låtit hunden kissa inomhus, säger Vivvi Gunnarsson.

90 procent av alla försäkringspremier hos försäkringsbolag går till att ersätta vattenskador. Mats Lindbäck, informationschef på Bostadsrätterna – en organisation för Sveriges bostadsrättsföreningar, säger att det inte spelar så stor roll vad läckan består av, eller var-ifrån den kommer.

– Det är ingens fel i juridisk mening. Det här är en plötsligt oväntad händelse och då delas ansvaret, säger han.

Bostadsrättsföreningen valde dock att inte tro på besiktningen och kräver Vivvi Gunnarsson på cirka 32 000 kronor för bland annat renovering av grannens lägenhet och åtgärder i hennes egen lägenhet.

ANNONS

– Hon har brustit i sitt underhållsskydd och sin tillsynsskyldighet, säger Torsten Käll, som är ordförande i bostadsrättsföreningen, och hänvisar till att Vivvi ska ha sagt att hon brukar låta sin hund kissa i köket.

Att besiktningsmän har konstaterat att det inte kan vara hundurin har ingen betydelse. Varken Torsten eller föreningens förvaltare tror på dem, eftersom de är anlitade av Vivvis försäkringsbolag.

Låter det rimligt att en hundvalp kan ha orsakat det här?

– Det behövs inte så mycket. Några deciliter så rinner det längs rören ned till grannen. Det är omöjligt att det har trängt in vätska utifrån just på hennes vägg, men ingen annanstans, säger Torsten Käll.

Grundprincipen vid vattenskador är, enligt Mats Lindbäck, att bostadsrättsinnehavarna tar hand om sina lägenheter och att bostadsrättsföreningen tar hand om det där emellan, och dit hör yttervägg och tak.

I 95 procent av fallen lyckas inte bostadsrättsföreningar belägga vem eller vad som har orsakat en olycka och därmed vem som är skadeståndsskyldig, enligt Bostadsrätterna.

Att Vivvi Gunnrsson har fått en faktura på skadorna och renovering ska ses som ett skadeståndsanspråk.

– Jag har mycket svårt att se att föreningen skulle vinna den här tvisten. Det är ju en olycka oavsett om hunden har kissat eller inte. De kommer att få svårt att bevisa att kvinnan har låtit sin hund kissa där med vett och vilja, säger Mats Lindbäck.

Bostadsrättsföreningen ska nu ta tvisten till tingsrätten.

Fakta

Stäng extrakranen

Se till att du har bostadsrättstillägg i din hemförsäkring.

Ta reda på vem som har renoverat badrummet. Är det professionellt utfört? Finns det garantier kvar?

Stäng av extrakranen till diskmaskinen när du inte använder den. Sätt plastskydd under diskmaskin och kyl/frys.

Se till att vattenkranar sitter fast ordentligt.

Källa: Bostadsrätterna