ANNONS

Fuktskada stänger Bodals kyrka

Bodals kyrka
Ett provisorium som hållit i 44 år har nu stängts på grund av fuktskador.
Från och med i dag, tisdag, stängs Bodals kyrka på obestämd framtid på grund av fuktskador. Skadorna upptäcktes redan i våras men det dröjde till i torsdags innan stängningsbeslutet kom.
– Kyrkorådet valde den försiktigaste linjen: att stänga kyrkan omedelbart, säger kyrkoherde Carina Nilsson.
ANNONS

Bodals kyrka är högt belägen med utsikt över Frihamnen. Den uppfördes 1973 och var först tänkt som ett provisorium men har fått stå kvar. Byggnaden har stora fönster mot Värtan och är därför hårt utsatt för väder och vind. Och det var under fönstren, främst i församlingssal och arbetsrum, som det upptäcktes stora mörka fläckar strax efter påsk.

– Men vi fick provsvaren först i torsdags och samma kväll hade vi ett kyrkoråd. De valde den försiktigaste linjen att stänga kyrkan omedelbart, säger Carina Nilsson.

Det är ännu oklart om det finns mögel i lokalerna.

– Det är därför vi vill vara försiktiga. Man kan inte nonchalera ordentliga fuktskador.

Ändå dröjde ni ett par månader innan beslutet om stängning.

– Innan vi fått provsvaren fanns ingen anledning att stänga. Det är inget man ser eller märker och ingen som jobbar här har haft några besvär.

Under sommaren skulle det inte ha hållits några gudstjänster i kyrkan. Trädgårdskaféerna flyttar till Breviks kyrka och grillkvällarna till S:ta Annagården.

Vad tänkte du själv när

– Självklart känns det tråkigt och sorgligt. När jag var ny som präst hade jag min första tjänst där. Jag hade min första nattvard och mina första jul- och påskgudstjänster. Jag har alltid ett vykort av altartavlan ovanför mitt skrivbord på S:ta Annagården. Den är speciell för mig personligen.

ANNONS

Finns planer på att bygga en tåligare kyrka i sten?

– Det är för tidigt att säga. Det finns en god framåtvilja i kyrkorådet. Men det viktigaste är att församlingslivet fortsätter. En församling består ju av människor och inte av byggnader.

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.