ANNONS

Full arrest tvingar polisen att blunda för fylla

Arrestplatserna i Stockholm räcker inte till.

Helgkvällar blir de snabbt fyllda och polisen får lägga tid på att köra till andra arrester i länet.

– Vi tvingas blunda för fyllerister, säger polisen Kent Bäcklund.
ANNONS

Behovet av arrestplatser i Stockholm är stort – men de räcker inte till. Polisen vet inte från dag till dag hur många platser det blir. Det beror på hur många som finns lediga på häktet intill. Lokaltidningen Mitt i ringer till vaktchefen Ulrik Norrby en vanlig onsdag.

– Just nu finns det 18 platser, och det skulle jag säga är rätt många. Ibland kan vi ha noll, två eller 15, det är väldigt olika, säger han.

Stationsbefäl Fredrik Nylén bekräftar bilden.

– I princip varje helg blir arresten full och vi får köra ut folk i ­länet. Sedan måste ju jourutredaren åka ut dagen därpå för att hålla förhör. Då kan en person sitta i söderort och en annan i Roslagen, det tar en massa tid, säger han.

Det här påverkar polisens arbete.

– Vi tvingas blunda för fyllerister. Jag lär de yngre kollegorna att det är så det är. Har vi två, tre lediga platser plockar vi inte in fyllerister, platserna behövs till annat, säger polisen Kent Bäcklund, som har arbetat i yttre tjänst sedan 1970-talet.

Och inte bara bristen på plats är problem.

– Ska vi åka ut i länet med dem tar det en och en halv timme i stället för 40 minuter. Det är tid då vi är borta från stan där vi ska vara synliga, fortsätter han.

Att polisen inte omhändertar personer som är för berusade kan få allvarliga konsekvenser.

ANNONS

– Den som är för full kan ett par timmar senare mycket väl vara ett brottsoffer eller ha misshandlat någon, säger Kent Bäcklund.

Men ska arrestplatserna användas till att förvara berusade personer?

– Egentligen inte, men sjukvården har ingen uppsökande verksamhet och vill inte ta hand om bråkiga personer. Då måste vi göra det, säger Kent Bäcklund, som menar att problemen har funnits sedan Norrmalmspolisen flyttade in i lokalerna på Kungsholmen 1999.

Planen var att bygga fler arrestplatser på Södermalm, men på grund av ekonomiska besparingar blev det inte så. Sedan en månad tillbaka renoveras dessutom arresten så nu finns inga platser alls där.

– Det innebär att man får åka till Nacka i stället. Dessutom pågår en ombyggnad av Kronobergshäktet så just nu är det extra bekymmersamt, säger Rickard Johansson, biträdande chef för City polismästardistrikt.

– Men jag ser en ljusning. Ombyggnaden på Södermalm är klar i juni och vi för en diskussion med Kronobergshäktet om en överenskommelse om fler arrestplatser, säger han.

ANNONS