Min lokala hjälte

Full man körde på polis

30-åringens bils främre registreringsskylt föll av vid påkörningen i Södra länken. Polisen hittade den senare nära olycksplatsen.
30-åringens bils främre registreringsskylt föll av vid påkörningen i Södra länken. Polisen hittade den senare nära olycksplatsen.
En berusad 30-åring från Tyresö levde om rejält. Bland annat misstänks han för att ha kört på en av Nackas poliser och smitit därifrån.

Nu åtalas han för olaga hot och grovt rattfylleri.

30-åringens utekväll i juli startade på en av Tyresös kvällsöppna restauranger där mannen beställde tre starköl och fyra sexor Jägermeister. Framåt tolvsnåret började han, enligt ett vittne, bli otrevlig mot krogägaren och sa att han var en torped som skulle hämta pengar för en annan persons räkning.

Stämningen blev snabbt hotfull. Enligt samma vittne slog 30-åringen handflatorna i bardisken och sa att han skulle slå sönder restaurangägarens ansikte om han inte fick pengarna.

Krögaren, som aldrig sett den aggressiva gästen tidigare, larmade polisen. Men när 30-åringen förstod vad som var i görningen satte han sig i sin skåpbil och for i väg.

Mindre än en halvtimme senare var mannens bil inblandad i en smitningsolycka i Södra länken där två personer blev påkörda bakifrån när de var på väg hem från ett bröllop.

Mannen som körde bilen hann bara se ett skarpt ljus innan det smällde. Han uppskattar att bilen kom farande i 90–100 kilometer i timmen.

Hans medpassagerare, som jobbar som polis i Nacka, hann trots chocken skriva upp bilens registreringsnummer innan den försvann.

– Jag hörde bara ett stort brak. Det kom så plötsligt och först trodde jag att det var vi som kört på något, men när jag fattade hur det var, och att föraren var på väg att smita, tänkte jag direkt att jag måste ta registreringsnumret. En normal människa stannar ju, berättar hon.

30-åringens bil efterlystes och poliser skickades till hans hem där den kvaddade bilen stod. När polisen ringde på 30-åringens dörr var han kraftigt berusad och det gick knappt att prata med honom.

I förra veckan åtalades 30-åringen, misstänkt för olaga hot och grovt rattfylleri. Mannen, som nekar till brott, har i förhör med polisen berättat att han är nykter alkoholist, men att han tappade fattningen under kvällen.

Förklaringen till att hans bil setts smita från en trafikolycka i Södra länken är, enligt 30-åringen, att den kördes av en kvinna han tidigare haft sex med, som han träffade efter att han lämnade restaurangen i Tyresö.

Men några kontaktuppgifter till kvinnan har han inte kunnat lämna – han vet inte ens vad hon heter.

Enligt Tomas Samuelsson, förundersökningsledare vid Nackapolisen, är fallet med 30-åringen typiskt på så vis att de flesta rattfyllerister ertappas på vägen från krogen eller på vägen till eller från systembolaget.

– 90 procent av alla rattfyllerister är, eller är på väg, att bli alkoholister. Få åker dit av otur för att de vid ett enstaka tillfälle råkat dricka för mycket.

Men att man därför skulle minska krogarnas öppettider är det svårt att ha en åsikt om, tycker Tomas Samuelsson.

– Visst är det så att tillfället gör tjuven, men de allra flesta sköter ju det där med alkohol bra, både allmänhet och krögare. Krogägarna vet ju att de får sina tillstånd indragna om det blir för mycket utryckningar.

Fakta

Alkohol efter midnatt på sex krogar

21 restauranger i Tyresö har tillstånd att servera alkohol fram till klockan 01 på helgerna.

Fem krogar använder sig av tillståndet och har öppen till klockan 01.

Ännu är det bara en restautang som har öppet till klockan 02.

Ytterligare två restauranger har ansökt om att få ha öppet till klockan 02.

Källa: Tyresö kommun