Fulla soptunnor stinker i värmen

Klagomålen har strömmat in sedan Sollentunaborna fick en ny sophämtare den 1 juni. Anledningen är att det nya företaget följer gällande regler som förbjuder sopbilar att backa.

– Det handlar om säkerheten, säger Björn Berg, arbetsledare på Renonorden.

De ställer ut soporna, drar in dem när sophämtaren inte kommer, felanmäler, ringer och mejlar kommunen. Samtidigt fylls soporna på i de allt mer illaluktande sopkärlen.

Nu har ett 80-tal invånare som bor på mindre vägar, eller har små uppfarter till sopstationen, tröttnat på den försenade eller uteblivna sophämtningen som uppstått sedan ett nytt företag tog över sophanteringen i Sollentuna den 1 juni.

– Det luktar urban här om soporna, säger Karin Aho som bor på Liljevägen.

– Vi blev tillsagda att dra ut sopkärlen till den större vägen dit sophämtaren kommer fram. Det har vi gjort. Men då hamnar kärlen på en grannes tomt som inte blev så glad, säger Rolf Lindh som bor bredvid på Slöjdvägen.

Det nya sopföretaget, Renonorden, har som regel att inte backa för att ta sig fram på gator, för att på så sätt minska olycksrisken.

– Det här är inget vi gör för att jäklas, men vi måste följa Arbetsmiljöverkets regler som förbjuder backning i villaområden. Det handlar om säkerheten, säger Björn Berg, arbetsledare för Renonorden i Sollentuna.

Höga häckar och trånga gator gör att renhållningsarbetarna har svårt att få fri sikt bakåt.

– Jag har jobbat som sopgubbe i tio år. Man sitter med hjärtat i halsgropen och är livrädd att råka köra över ett barn när man backar med sopbilen, säger Björn Berg.

Renonorden har också andra bilar än Sita, som tidigare skötte sophanteringen. Den nya sopbilen är mindre än den som körde på de flesta gator i Sollentuna, men samtidigt större än den dieselbil som tog sig fram på de minsta gatorna.

De nya bilarna, som går på biogas och ska kunna sortera soporna, är alltså miljövänligare än den bil som passerade vissa smågator. Men samtidigt är den för stor för att kunna hämta soporna på just dessa gator, på grund av backningsförbudet.

Att flera vägar är för små för den nya sophämtaren har även Daniel Svensson på Badvägen och Stig-Bert Andreasen på Västervägen erfarit.

– Sophämtningen har fungerat i 40 år. Nu under midsommarhelgen fick vi åka runt till släktingar för att slänga soporna för att ingen kom och hämtade dem trots löften om detta, säger Daniel Svensson.

– Jag säger inte att sophämtarna ska backa hur som helst med sina större bilar så att de riskerar att köra på barn. Men tidigare har sophämtarna varit två och en har gått bredvid när de backat, säger Stig-Bert Andreasen.

Det är Sollentuna Energi som är ansvariga för sophämtningen i Sollentuna. Totalt har 380 felanmälningar angående sophämtningen gjorts till dem mellan den 1 och den 25 juni. Det kan jämföras med ungefär 100 påringningar en vanlig månad.

Förutom problem på smågatorna finns exempelvis även klagomål om trädgårdsavfall som inte hämtats som tidigare.

Kristina Sjöblom, avfallschef på Sollentuna Energi, berättar att en ny hämtplats kan bli aktuell på de gator som sopbilen inte kan köra in på.

– Vi jobbar på att hitta en långsiktig lösning. Tills dess önskar vi att vi kan hitta en tillfällig lösning med fastighetsägarna. Enligt arbetsmiljölagen får inte sopbilarna backa som körsätt. Det är entreprenörens ansvar att följa, men Sita har inte varit lika tydlig med detta, säger Kristina Sjöblom.

Rolf Lindh och Jan-Erik Aho är ett par av de Sollentunabor som haft problem med sophämtningen.