Vin, ostron och lättare fiskrätter. I slutet av november invigdes den nya ostronbaren Muscadetbaren på St Eriksgatan.
– Det är en vinbar med ostronfokus. Eller en ostronbar med vinfokus, man kan välja själv. Det är de två stora passionerna i mitt liv – skaldjur och vin, säger krögaren Gustav Hökström.
Intresse för gastronomi
– Min familj har alltid varit väldigt gastronomiskt intresserade och roas av att äta och dricka gott. Mat och dryck har följt mig sedan unga år.
På menyn finns det allt från klassiska ostron och ostronsoppa till lättare fiskrätter och snacks.
Muscadetbaren
Han började tidigt i livet att jobba i fiskrestauranger och vinbarer och har en utbildning som sommelier. Men Muscadetbaren är hans första egna bar.
Välkomnade av grannar
Att välja lokal har inte varit helt lätt. Efter en lång resa var det en lycklig slump att det blev i just Vasastan.
– Det är ett fantastiskt område. Det är väldigt mycket folk i rörelse här och vi känner oss så välkomnade av grannarna. När vädret tillåter ska vi ha en stor uteservering, det ser vi fram emot.
På invigningen den 29 november var det full rulle i baren. Enligt Gustav Hökstrand har det sedan dess redan börjat dyka upp flera stammisar.
Muscadetbaren
"Ett oslagbart livsmedel"
Att det finns en viss skepsis mot ostron känner Gustav Hökstrand till. Han lyckas ändå övertyga de flesta att prova.
– Folk har ofta problem med konsistensen. Då brukar jag uppmana dem att tugga i stället för att shotta ostronet. Den här slemmigheten upplever jag inte när jag tuggar, utan då är det köttigare och fastare.
Vilka ska besöka er?
– De som bara vill äta och dricka något nytt. Det är låga trösklar och högt i tak. Ostron är ett helt oslagbart livsmedel – alla borde testa någon gång.
Gustav Hökström, grundare av Muscadetbaren.
Privat