Fullt ös i Franstorps verkstäder

In action. Magnus Ugglas "Kung i baren" spelas in.
In action. Magnus Ugglas "Kung i baren" spelas in.
Är det här Sumpans mest kreativa gäng?
Filminspelningar, tidningsmakeri, snickarglädje – och förberedelser för en stor utställning.
Häng med till Franstorps verkstäder.

Det är redaktionsmöte för gänget i tidningsgruppen på Franstorps. Ny vecka betyder ny tv-sändning. Plus planering av magasinet Dej och Mej, nu inne på tjugotredje året. Tidningen delas ut till kommunala verksamheter runt om i Sundbyberg.

– Vi tar upp och skriver om en massa ämnen. Sådant vi tycker är intressant, säger Susanna Pettersson.

Alla delar intresset för nyheter, de har också specialkompetenser. Fredrik Karlsson gillar sport och väder. Peter Millberg brinner lite extra för geografi, Jan-Olov Öberg är teknikfan och har skrivit artiklar om såväl lok som rulltrappans historia. Susanna, som bott i Sundbyberg hela livet, har järnkoll på det lokala.

Franstorps verkstäder;funkis;Sundbyberg;foto Åsa Sommarström;Franstorp;

Veckoplanering.

Den här måndagen är lite extra festlig. Ett stående inslag i tv-sändningen är en musikvideo, den här gången spelar de in Magnus Ugglas ”Kung i baren”.

– Han är rolig och sjunger bra låtar. Och så var det ju löning häromdagen, säger Fredrik Schaffer under en krullig Uggla-peruk.

Franstorps verkstäder;funkis;Sundbyberg;foto Åsa Sommarström;Franstorp;

Redaktionen.

Att göra tv har höjt pulsen på jobbet, menar handledare och kameraman Stefan Cederth.  Sändningarna visas för alla på Franstorps på fredagar och är en höjdpunkt.

– Det är kul att vara på tv, som en kändis, säger Fredrik Karlsson.

Det är full fart i varenda vrå på Franstorps verkstäder när Mitt i hälsar på. I Målarsnicken blir gamla fönster och brädor ett stort, vackert vitrinskåp. Ett piano blev en soffa. Gruppens senaste alster är ”fröken Uv”, ett skåpur i björk, med fåglar på i särskilt träsnitt.

I verkstaden intill håller Erik Persson som bäst på med ett skåp. Fingerfärdighet, noggrannhet och känsla för stil – det är ett tidskrävande jobb, men det passar Erik.

– Jag gillar att jobba med händerna. Skåpet är till mamma och hennes juveler. Hon har halsband och annat bling bling som hon kan ha här i.

Erik i verkstaden.

Erik i verkstaden.

Nästa år fyller Franstorps verkstäder 40 år. Det kommer garanterat att bli speciellt. Då ska gänget nämligen medverka i en utställning på Lars Lerin-museet i Karlstad, tanken är att även ställa ut i Stockholm.

Alla verkstäder bidrar till utställningen som fått temat Gömslen – skåp med listiga lönnfack och stora puppor blir till, pärlplattor byggs på höjden och en koja, dit man kan går och dela sina minnen, växer fram.

Isabelle Bergström visar "Fröken Uv".

Isabelle Bergström visar ”Fröken Uv”.