ANNONS

Så blev nya STORA Grönmossens förskola

Mamma Jessica Samsioe med Elsa, 1,5 år och Wilmer, 5 år.
Mamma Jessica Samsioe med Elsa, 1,5 år och Wilmer, 5 år.
Nya förskolan Grönmossen i Bagarmossen invigd. Här mamma Linn Svansbo med Sigrid, 3 månader, och Lykke, 5 år.
Mamma Linn Svansbo med Sigrid, 3 månader, och Lykke, 5 år.
Invigning Grönmossens förskola. Barnskötare Lilianna Blag.
Barnskötare Liliana Blag trivs bra i de nya ljusa lokalerna.
Nya förskolan Grönmossen i Bagarmossen invigd. Här det fina konstverket på staketet.
Nya förskolan Grönmossen, där Hanna Hedmans konst pryder staketet.
Flytten när fyra förskolor skulle bli en skapade oro bland föräldrarna. Nu när nya förskolan Grönmossen i Bagarmossen är invigd är känslan mer positiv än förut.
– Det är jättebra, särskilt nu när det börjar landa lite. Det är stor skillnad i storlek jämfört med vad vi var vana vid, men så mycket fräschare lokaler, säger Linn Svansbo, vars dottern Lykke, 5, går där.
ANNONS

Trångt, varmt och glada miner sammanfattar ganska väl invigningen av nya förskolan Grönmossen i Bagarmossen i veckan. Taina Karlsson, enhetschef för Västra Bagarmossens förskolor, tackade förskolans personal för ett stort engagemang, som gjort flytten smidig. Två förskolor flyttade in i det nya gröna huset på Emågatan redan i augusti och en tredje i oktober. Dessutom finns det i lokalerna en ny specialförskola för autistiska barn.

– Det fanns en oro när vi började planera det här, vi hade några möten om flytten, men nu har jag bara fått positiv feedback, säger Taina Karlsson.

Förskolan Grönmossen är byggd för att rymma 108 barn, men så många kommer det inte att bli, enligt Taina Karlsson.

– I dag har vi 91 barn inskrivna. I och med att vi startade upp en specialavdelning så kommer det alltid vara lite färre barn.

Taina Karlsson säger att riktlinjen i dag är att bygga större förskolor med sex avdelningar. En stor förskola är mindre sårbar ifall personal blir sjuk och det är svårt att bemanna 06.30-18.30 med en för liten personalstyrka. Gamla förskolor med bara två avdelningar avvecklas efterhand.

– Det var lite tråkigt för vi trivdes med en liten förskola, men vi hade inget val när den skulle rivas, säger Astrid Wrangö, vars son Odd, 5, tidigare gick på Syrengårdens förskola.

I januari får storebror Odd sällskap på nya Grönmossen av Einar, 1 år, berättar Astrid Wrangö.

– Jag tycker det verkar som Odd trivs bra, både pedagoger och barn har fått en bra miljö här.

Även Linn Svansbos och Jessica Samsioes barn gick tidigare på Syrengården, som med åren hade blivit sliten. Linn Svansbo planerar redan nu att lillasyster Sigrid, 3 månader, också ska börja på Grönmossen tack vare syskonförtur.

ANNONS

Jessica Samsioe säger att sonen Wilmer, 5 år, trivs nu han har vant sig vid en större förskola. Dotter Elsa, 1,5 år, har också börjat där under hösten. Hon menar att lokalerna har anpassats bra, avdelningarna kan både vara för sig själva och göra saker tillsammans.

– Det var jätteskönt att det var litet och intimt förut, men de relationerna följer med även till gruppen här. Wilmer träffar också nya kompisar nu på torget där alla samlas, säger Jessica Samsioe.

För en handfull år sedan fick Skarpnäcks stadsdel hård kritik från föräldrar för att barngrupperna var stora. Enhetschef Taina Karlsson anser att det är bättre i dag. Hon uppger att kögarantin fungerar och snittet är 16 barn per avdelning, 14-15 stycken i småbarnsgrupper och 18-19 i grupper för de större barnen. Prognoserna om hur många barn som väntas behöva plats kan dock ändras snabbt, tillägger hon.

– Just nu har det planat ut, men vi har barn så vi fyller våra platser och kan ta in syskon, säger Taina Karlsson.