ANNONS

Fullt hus på Öppet hus om flyktingar

Fredrik Jurdell, vd för SHIS bostäder, berättar hur processen går till.
Fredrik Jurdell, vd för SHIS bostäder, berättar hur processen går till.
Det var fullt med folk på Örbyskolan i torsdags kväll när det var Öppet hus och informationsmöte om flyktingmodulerna. Örbyborna hade många frågor och det blev både spontana protestrop och applåder.

Det fanns både ordningsvakter och livvakter på plats, men mötet gick lugnt till väga.
ANNONS

Staden har ansökt om bygglov för 150-175 tillfälliga bostäder för flyktingar på Älvsjömässans extraparkering. Om bygglovet går igenom kan flyktingarna flytta in under senhösten.

Fredrik Jurdell, vd för SHIS bostäder, Karin Gustafsson (S), vice finansborgarråd och Åsa Lindhagen (MP) socialborgarråd, med flera, höll i tre informationsmöten under kvällen.

Flera frågor rörde trygghet och oro för att det ska bli stökigt.

– Vår erfarenhet av att driva sådana här boenden är att det varit lugnt. Men blir det stökigt ringer vi polisen, precis som vi alltid gör i samhället, svarade Fredrik Jurdell.

En del i publiken kom utifrån och var där för att bilda opinion mot flyktingmodulerna. Det fanns ordningsvakter på plats och politikerna hade livvakter, men mötet gick lugnt till väga.

När Åsa Lindhagen sa att hon står upp för att staden ska ta emot och hjälpa flyktingar möttes hon av spontana applåder.

I byggnaden intill hölls Öppet hus där besökarna kunde gå runt mellan olika stationer och ställa frågor om boendet, integrationsfrågor, skola och förskola.

– Jag hade inte läst på så mycket innan och hade mer generella frågor. Jag tycker att jag har fått bra och ambitiösa svar, sa Jonas Santesson.

Han tyckte också att upplägget med Öppet hus var bra.

ANNONS

– De är bättre här än inne på mötet där det lätt blir några som tar över. Här har jag kunnat ställa mina frågor istället för att behöva lyssna på en massa andra frågor och kommentarer, sa Jonas Santesson.

Många ville veta exakt hur många och vilka som ska bo i modulbostäderna. Men det blir inte klart förrän i slutet av processen.

Ett flygblad med rubriken ”Information kring hur du motsätter dig modulbyggget” har den senaste tiden delats ut till hushåll i Örby. Där insinueras att det kan bli mellan 600 och 700 personer som bor i bostäderna i verkligheten.

Joakim Ernström, kommunikatör på SHIS bostäder, möttes också av frågor kring hur många som ska bo i modulhusen egentligen.

– Det är första gången som jag får den frågan, jag vet inte vad det kommer ifrån. Alla som bor hos oss har kontrakt och det är personal på boendet som har koll på vilka som bor där. Om någon bryter mot reglerna sägs kontraktet upp.

Är det tillåtet att ha inneboende?

– Nej, definitivt inte.

På plats fanns också representanter från fotbollsföreningen ÖIS, föräldraföreningen på skolan och den lokala gruppen som bildats för att välkomna flyktingarna.

– Fotboll är bra integration och vi vill självklart hjälpa till. Vi har hört av oss till staden för att be om hjälp med det, säger Bertil Ljungdahl från ÖIS.

Karin Gustafsson (S), vice finansborgarråd, var nöjd med mötet.

– Det kändes som ett positivt möte med stora delar av civilsamhället på plats som en motkraft till de mörka krafter som också finns. Det här mötet var till för Örbyborna och att de skulle få chans att ställa frågor. Jag tycker också att Örbyborna tog ansvar och sa ifrån mot dem som ville kidnappa mötet, säger hon.

Läs tidigare artiklar: Antalet flyktingmoduler i Örby halveras

Här finns plats för 500 flyktingar

Flyktingar vår lugnaste målgrupp

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.