Fullt ös med nya liftar i Väsjöbacken på lovet

Anna Beatus från Rydbo i Österåker tog med sig barnen Love, 5 år, Oliver, 9 år, och Joline, 7 år, till Väsjöbacken.
Anna Beatus från Rydbo i Österåker tog med sig barnen Love, 5 år, Oliver, 9 år, och Joline, 7 år, till Väsjöbacken.
Den här veckan har de flesta skolbarn sportlov.

I Väsjöbacken snurrar liftarna för full maskin.

– Det är roligast när det går snabbt i backen, säger Joline Beatus, 7.

Se upp i backen, sju hål i nacken!

Det är sportlov och det betyder utförsåkning för många lediga skolbarn. I Väsjöbacken är det full rulle från förmiddag till sent in på kvällen.

Några som förra veckan passade på att träna inför denna veckas sportlov var Anna Beatus från Rydbo i Österåker och barnen Oliver, 9 år, Joline, 7 år, och Love, 5 år.

– Jag tycker att det är kul att träna. Att åka skidor är jobbigt och därför tycker jag att det är roligt, säger Oliver Beatus.

Han har åkt skidor sedan han var sex år.

– Jag åker ganska mycket skidor. Kanske varje vecka på vintern. Det är roligast när det går snabbt i backen, säger lillasyster Joline Beatus.

Den här vintern har varit en nystart för Väsjöbacken. I slutet av december var det premiär för det nya systemet med sju liftar. Totalt kan de forsla upp 7 000 personer i timmen till Väsjöbackens topp och de fem nedfarterna.

Det gör skidanläggningen till den med störst kapacitet i hela Stockholmsområdet.

Enligt Tina Fröblom, som driver Väsjöbacken tillsammans med Olle Carlsson, har satsningen fallit väl ut.

– Vintern har varit bra. Det har varit snö även utanför anläggningen och det är viktigt. Inte för skidåkningen, men den snö som faller ner i folks trädgårdar är bra reklam, säger Tina Fröblom.

Anläggningens snökanoner kan pumpa ut 400 kubikmeter snö i timmen. Ett par plusgrader under sportlovet är därför ingen katastrof.

Fakta

Fler aktiviteter för lovlediga

Onsdag: Samling utanför Tibblebadet klockan 12 med fritidsgården Runan för den som vill bada hela dagen. För den som hellre vill åka till Sydpoolen i Södertälje är det avfärd från Gribbygårds fritidsgård klockan 9. Kostnad 100 kronor och föranmälan krävs.

Torsdag: Prova på att löda och sätta ihop en egen elektronisk pryl att ta med hem. Heldagskurs på Kom Tek för årskurs 2-4. Kostnad 275 kronor. Alternativt kan man hänga med fritidsgården Myran och åka pulka, skridskor och grilla. Samling klockan 13.30, medtag skridskor och hjälm.

Torsdag och fredag: Prova på pingis, fotboll, wii-spel, datorer och mycket mer på Runans fritidsgård mellan klockan 14 och 18 båda dagarna.

Fredag: Tävla i udda grenar på Gribbygårds fritidsgård med start klockan 13.30.