Fullt på BB – då fick polisen bli barnmorska

Linda och hennes kollega fick rycka in vid födseln.
Linda och hennes kollega fick rycka in vid födseln.
Plötsligt började en bil blinka hejvilt bakom Botkyrkapolisen Linda och hennes kollega. Poliserna svängde in vid en mack med den blinkande bilen bakom.

– Det rusade ut en man som ropade att hans fru höll på att föda, säger Linda.

Botkyrkapolisen Linda och hennes kollega befann sig i höjd med Heron City i tisdags kväll när bilen som kom bakom i norrgående körfält började blinka för fullt.

– Jag tänkte att de hittat något eller ville anmäla något, säger Linda.

Poliserna svängde av motorvägen och stannade vid Statoilmacken i Kungens kurva. Ut ur den följande bilen rusade en man som ropade att hans fru var på väg att föda. Linda berättar att paret som var från Södertälje blivit nekade att föda på BB i Södertälje på grund av resursbrist.

– Ändå hade de berättat att det gick fort när de fick deras första barn, säger Linda.

I stället blev födseln en akut fråga för polisen på motorvägen.

– Vi bestämde att jag fick köra parets bil så att mannen kunde sitta bak med sin fru. Min kollega fick åka framför oss så för att vi skulle komma fort fram till Karolinska i Solna.

Linda berättar hur kvinnan från baksätet ropade att barnet var på väg.

– Jag tänkte att det är något som kvinnor ropar i det här läget, men när jag tittade bak såg jag hur hon ställt sig på huk i baksätet med ansiktet i riktning mot bakrutan. Jag var lite orolig för jag visste inte hur jag skulle bära mig åt om barnet inte andades när det kom ut.

Linda och paret hann aldrig fram till sjukhuset. Linda hörde hur vattnet gick och på Essingeleden kom barnet ut.

– Jag hörde hur barnet skrek till. Det här var verkligen en superduktig och häftig kvinna som ändå hanterade situationen så coolt.

Hennes kollega hade samtidigt informerat personalen på Karolinska om vilka som var på ingång. När paret kom in togs de om hand av vårdpersonal. Linda och kollegan tog hand om parets bil.

– Vi städade ur parets bil för att vara sjysta. Sedan gick vi in med parets värdesaker. Pappan var så glad att det kom glädjetårar. Han bad om att få veta vilka vi var, för annars skulle han alltid undra det.

Vad tänker du nu?

– Jag är glad att det gick så pass bra som det gick, säger Linda.