Fullt på BB – då föddes de i Falun

Det är tre lugna flickor som nu växer upp med Rålis utanför knuten. Elsa har fortfarande kvar sitt fotband för att hon inte ska misstas för Sara, medan Astrid i mitten skiljer sig från sina systrar då hon fortfarande är mindre.
Det är tre lugna flickor som nu växer upp med Rålis utanför knuten. Elsa har fortfarande kvar sitt fotband för att hon inte ska misstas för Sara, medan Astrid i mitten skiljer sig från sina systrar då hon fortfarande är mindre.
Trycket har varit hårt på Stockholms förlossningskliniker i sommar. Karolinska har fått hänvisa nästan 100 mammor till andra sjukhus.

Kungsholmsborna Maria Holmberg och Daniel Andersson tvingades ­resa ända till Falun för att förlösa trillingflickorna.

I mitten på februari gick Maria Holmberg och Daniel Andersson för att göra ett ultraljud och se att allt var okej med deras första barn. Men det var inte ett barn i magen – utan tre.

– Vi blev chockade och lite förvånade, men glada så klart, säger Daniel.

Den 25 juli, då Maria var i vecka 34, träffade de narkosläkare och barnläkare på Karolinska. En av trillingarna hade dåligt genomflöde och man bestämde att ett kejsarsnitt skulle läggas dagen därpå. Men under eftermiddagen kom läkarna tillbaka och berättade att det inte fanns plats för dem och att de skulle bli tvungna att åka till Falun.

– Det kändes ju inte så kul tolv timmar innan flickorna skulle komma. De hade ju vetat om i ett halvår att vi skulle föda den här veckan. Det kan ju inte ha kommit som en överraskning, så jag var ­irriterad, säger Daniel.

Sista tiden före förlossningen hade de gått hos läkare på Karolinska för att se att allt var okej med Astrid, Elsa och Sara, som alla fick sina namn redan i magen.

– Det var stressande att behöva åka iväg. Det var ju nervöst nog ändå utan att behöva träffa en massa nya människor, men det var fullt i hela Stockholm, säger Maria.

Så de åkte hem, packade en väska och valde att själva köra i riktning mot Falun.

Den 26 juli fick de så träffa sina tre friska döttrar på 1 999 gram, 1 354 gram respektive 1 894 gram.

– Allt gick jättebra. Vi blev kvar i Falun i två veckor och efter det en vecka på SÖS, men nu är det skönt att vara hemma igen, säger Maria.

Nu försöker de sätta sig in i livet som trebarnsföräldrar – ett liv som än så länge mestadels består av att mata, byta blöjor och söva de små. Och att försöka skilja dem åt.

– De är väldigt lika, jag har suttit med Sara i famnen och pratat med henne som om hon vore Elsa, säger Daniel.

När sedan Daniel börjar jobba igen hoppas Maria kunna få lite hjälp med de tre.

– Det hade varit bra med hjälp ett par timmar per dag, särskilt om man vill gå ut, säger Maria.

Men att få hjälp av kommunen är inte helt enkelt.

– Det är i grunden ett föräldraansvar, man får extra föräldra­dagar från försäkringskassan för att kunna vara hemma mer båda två. Söker man stöd hos oss så tittar vi på det individuella behovet, men det finns inga generella insatser för dem som får fler barn på en gång, säger Stina Löfström, ­enhetschef på Stockholms stads familjeenhet.