ANNONS

Fullt på Täbys skolor – paviljonger sätts in

Täbys grundskolor är fulla till bristningsgränsen.

Flera lågstadieskolor tvingas täcka upp elevtrycket med tillfälliga paviljonger på skolgårdarna.
ANNONS

När skolorna startade igår var det säkert en och annan som märkte att det finns många barn i Täby. 2000-talets babyboom ger nämligen fortsatt tydliga avtryck i den kommunala grundskolan och allra tydligast är det nu i de lägre klasserna.

– Det är många barn i de yngre åren, i förskoleklass och lågstadiet. Det är ju en boom där nere som kommer att växa uppåt. Så det är ganska fullt på våra skolor, säger Gunilla Fredholm, chef över för- och grundskolan vid Täby kommun.

Till skillnad från friskolorna kan de kommunala skolorna inte neka att ta emot elever. Väljer många de kommunala skolorna blir de lätt överfulla. De kan innebära en dålig arbetsmiljö för både elever och personal.

– Vi har tittat på vilken kapacitet skolorna har för elever. Går man för mycket över den så är det klart att det kan uppstå onödig stress för både elever och personal. Men samtidigt får skolorna resurser för det och kan ordna så att det blir bra.

För att undvika stress och för att lösa bristen på klassrum tvingas kommunen att ställa ut tillfälliga paviljonger på skolgårdarna.

I dag finns paviljongeri stort sett alla kommunala lågstadieskolor och inför detta läsår har de blivit ännu fler. Både Byleskolan och Midgårdsskolan i Kyrkbyn har fått nya, berättar Gunilla Fredholm.

– Vid Byleskolan har man byggt en hel stad bakom skolan och då blir det ju ett tryck på den skolan. Därifrån är det en liten bit till Midgårdsskolan, som också är full. Där har man fått bygga ut en paviljong extra också.

För att möta det växande elevtrycket är kommunen igång med att bygga nytt. Näsbyparkskolan går från att vara en F-5-skola till att ta emot elever ända upp till årskurs 9.

– Vi bygger också upp nya Brinkskolan som blir klar till nästa läsår. Den kommer att ta fler elever än Erikslund, som flyttar in i Brinkskolan. Men man kan inte bygga permanenta skollokaler parallellt med elevantalet, eftersom det varierar.

ANNONS
Fakta

Måste ta emot sökande elever

I skolvalet väljer föräldrar och barn tre skolalternativ. Får man inte sitt förstahandsval placeras man i andra- eller tredjehandsvalet.

Friskolorna kan välja att neka en sökande elev en plats, men det får de kommunala skolorna inte göra, vilket innebär att de lätt blir fulla.

Intresset för de kommunala skolorna är störst i de lägre klasserna. I mellanstadiet byter många till profilklasser i friskolor.

Källa: Täby kommun

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Täby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.