Fullt sjå för minidjuren när de unga på Skutan fördubblas

Ett 20-tal hästar, varav sju minihästar, sex hundar och två åsnor finns hos Linda Pettersson på Skutans gård utanför Brandbergen i dag.
Ett 20-tal hästar, varav sju minihästar, sex hundar och två åsnor finns hos Linda Pettersson på Skutans gård utanför Brandbergen i dag.
– Jag planerar ett mini-Skansen, med dvärggetter, miniåsnor och minikor.

Så låter Linda "Ministars" Petterssons planer för Skutans gård.

Men den första tiden har varit oroligare än väntat.

Den nya tillvaron på Skutans gård i Haninge kunde ha börjat roligare för Linda Pettersson. Hon hade precis tagit över hästfritidsgården när hon drabbades av två inbrott efter varandra. Hästpass och datorer stals och barnens skåp bröts upp.

– Det slog mot ungdomarna säger hon.

Från Berga naturbruksgymnasium, där hon haft sin ridskola de senaste åren, till Skutan har hon tagit med sig sju minihästar och sex hundar.

Och de är ju inte vilka som helst.

En av hundarna är just nu aktuell i en reklamfilm för ett försäkringsbolag. Och minihästen Uffe har blivit rikskänd och anlitas ständigt.

– Men jag får inte nämna Uffes uppdrag på grund av avtalen, säger Linda.

Nu ska de barn som tillhörde Skutan fram till föreningskonkursen i fjol slås ihop med dem Linda Pettersson tagit med sig från Berga. I slutet av februari drar terminen i gång.

Det blir fler barn än någonsin på Skutan, och Linda Pettersson ska ensam dra nästan hela lasset. En utmaning, medger hon, men känner sig samtidigt hedrad.

– Vi måste ta detta steg för steg. Av hela mitt hjärta hoppas jag att detta blir bra. Någon gång framöver kan jag kanske anställa fler, säger hon.

Hon vill utnyttja miljön, säger hon.

– Jag har följt Skutans gård på håll under alla år. Här finns ju utmärkta stigar, och väldigt mycket mark bakom gården. Sörmlandsleden finns här och jag vill göra en trollstig för ungdomarna, och förlänga vägarna. Och ha ett fungerande kafé åtminstone på helgerna.

Den kommunägda gården har i 35 år varit en plats för förortsbarn som sällan får träffa djur i vardagen. Den årliga medlemsavgiften för en ungdom är 200 kronor, och 300 kronor för en vuxen, men inget barn behöver betala bara för att komma och hälsa och pussa på djuren.

Och den som tror att Linda börjar tröttna på minidjur är fel ute.

– Jag hoppas få till ett miniland här, minidjur gör alla bekväma, säger Linda Pettersson.

Fakta

Har Sveriges minsta häst

Namn: Linda Pettersson.

Ålder: 35 år.

Bor: Tungelsta.

Bakgrund: Bedrivit hästverksamhet och hästfritids i Haninge sedan hon var 16 år. Började efter några år föda upp amerikanska miniatyrhästar på föräldragården i Tungelsta. En av dem, Tummelisa, föddes 2011 och var då inte högre än 37 centimeter och har utsetts till Sveriges minsta häst. Driver sin djurcirkus ”Linda and the ministars” med sina minihästar och hundar vid sidan om. Några av hennes djur gör återkommande reklamuppdrag.

Också känd för: Att ha utsetts till Sveriges lucia 1999.